Početna / Vijesti

Inverterski generatori u odnosu na tradicionalni generator

Inverterski generatori u odnosu na tradicionalni generator

Sadržaj

U svijetu proizvodnje električne energije, dvije vrste generatora već dugo prednjače: tradicionalni generatori i inverter generatori. Inverter i tradicionalni generatori su dva uobičajena izbora za prijenosna rješenja za napajanje. Iako oba služe u svrhu proizvodnje električne energije, imaju jasne razlike u funkcionalnosti, prednostima i prikladnosti za različite aplikacije.

BISON će ući u mehaniku i tradicionalnih i inverterskih generatora, istražiti njihove prednosti i nedostatke, i ispitati njihove ključne razlike – od izlazne snage i efikasnosti goriva do nivoa buke, prenosivosti i cijene…

Razumijevanjem ovih razlika, možete donijeti informiranu odluku o tome koji tip najbolje odgovara vašim specifičnim potrebama. Bilo da ste prvi kupac ili želite da nadogradite svoje poslovanje s generatorima, ovaj sveobuhvatni vodič će vas opremiti znanjem da sa sigurnošću odaberete pravi generator.

inverterski generatori u odnosu na tradicionalni generator

Tradicionalni generatori: snaga izdržljivosti i pristupačnosti

Zakoračivši u carstvo tradicionalnih generatora, nalazimo provjereno rješenje za različite zahtjeve za strujom. Tradicionalni generatorski motor se obično pokreće na benzin, propan, dizel ili prirodni plin. On pretvara hemijsku energiju goriva u korisnu mehaničku energiju kroz sagorevanje, što pokreće glavu generatora. Alternator, koji čini glavu generatora, koristi elektromagnetnu indukciju da transformiše mehaničku energiju u električnu.

Karakteristike tradicionalnih generatora

  • Trajnost: Tradicionalni generatori mogu proizvesti veliku izlaznu snagu, što ih čini idealnim za napajanje teške opreme i uređaja. Često su upakovani u robusne okvire, mogu izdržati grubo rukovanje, tešku upotrebu i oštre vremenske uslove.
  • Pristupačnost: Općenito dolaze s nižom cijenom u poređenju sa svojim inverterskim kolegama, što ih čini ekonomičnom opcijom za korisnike koji su svjesni budžeta.
  • Širok raspon izlazne snage: Tradicionalni generatori pokrivaju širok spektar izlaznih snaga, nudeći svestranost u upotrebi. Možete ih koristiti kao rezervni izvor napajanja za domove, firme, trgovine itd (imaju fiksnu lokaciju i ne možete ih premjestiti). Ako volite putovati u RV-ima ili kampirati, upotrijebite mali prijenosni generator za napajanje električne opreme u svom RV-u, kamper kombiju ili kući na motoru (možete ih premjestiti ili odnijeti s jednog mjesta na drugo).
  • Jednostavan za održavanje: Tradicionalne generatore je lakše održavati od inverterskih, s jednostavnim motorima koji se lako servisiraju i popravljaju.

Nedostaci tradicionalnih generatora

  • Zagađenje bukom: Tradicionalni generatori mogu biti prilično glasni. Ovi generatori mogu ometati stambene prostore, kampovanje itd.
  • Fluktuacije napona: Za razliku od inverterskih generatora, izlazna snaga tradicionalnih generatora često nije u skladu s fluktuacijama napona i frekvencije, što možda nije prikladno za elektroniku osjetljivu na snagu. To može oštetiti osjetljivu elektronsku opremu (računar, audio, stereo itd.).
  • efikasnost goriva: Iako možete nabaviti generatore koji rade na različita goriva (propan, benzin, prirodni plin i dizel gorivo), tradicionalni generatori imaju lošu ukupnu efikasnost goriva. To znači da će tradicionalne generatore možda trebati češće puniti gorivom.
  • glomazni i teški: Iako možete pronaći neke prijenosne modele, oni su i dalje teške jedinice. Standby generatori su veći uređaji koji čak nemaju mogućnost prelaska s jedne lokacije na drugu.

Praktične primjene tradicionalnih generatora

S obzirom na njihovu veliku izlaznu snagu i robusnost, tradicionalni generatori su idealni za situacije koje zahtijevaju značajnu količinu energije. Njihova pristupačnost ih čini popularnim izborom za korisnike kojima su potrebni moćni generatori, ali rade u ograničenom budžetu.

Za razliku od inverter generatora, tradicionalni generatori obično proizvode električnu energiju sa većim ukupnim harmonijskim izobličenjem (THD). Kao rezultat toga, tradicionalni generatori se općenito ne preporučuju za napajanje osjetljivih elektroničkih uređaja koji zahtijevaju čisto i stabilno napajanje, jer može uzrokovati potencijalno oštećenje ili smetnje ovim uređajima.

Tradicionalni generatori imaju mnoge primjene. Evo kratke liste glavnih primjena generatora.

Prva i primarna primena generatora je kao rezervni uređaji za napajanje tokom vanrednih situacija. Tradicionalne generatore možete koristiti kao rezervni izvor napajanja u slučaju nestanka struje, posebno u područjima sa električnom mrežom ili tokom prirodnih katastrofa.

tradicionalni generatori su takođe korisni u poljoprivrednim okruženjima za napajanje poljoprivredne opreme i sistema za navodnjavanje.

Ako radite na udaljenim lokacijama kao što su rudarstvo ili lokacija za istraživanje nafte, pristup električnoj energiji je vrlo ograničen. Možete koristiti tradicionalne, ali prenosive generatore za napajanje strujom.

bison tradicionalne aplikacije generatora

Inverterski generatori: Oličenje tihe efikasnosti i čiste snage

Inverter je prijenosni generator energije s naprednom tehnologijom za proizvodnju čiste i stabilne električne energije. Kombinira mogućnosti tradicionalnog generatora sa inverterom, što rezultira nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne generatore.

Generatori pretvarača rade u procesu od tri koraka. U početku, generator proizvodi izmjeničnu struju, slično tradicionalnom generatoru. Ova AC snaga se zatim pretvara u DC napajanje. Konačno, DC napajanje se 'invertira' natrag u čisto, stabilno AC napajanje. Ovaj proces inverzije je mjesto gdje ovi generatori dobijaju svoje ime.

Prednosti inverter generatora

  • Tiši rad: Zahvaljujući svojoj naprednoj tehnologiji, inverterski generatori rade znatno tiše od svojih konvencionalnih kolega, što ih čini idealnim za upotrebu u okruženjima osjetljivim na buku. Ovo čini inverter generatore pogodnijim za kampovanje, događaje na otvorenom, stambenu upotrebu ili bilo koju situaciju u kojoj je smanjenje buke bitno.
  • Čistija izlazna snaga: Proces inverzije rezultira 'čistom' snagom sa minimalnim harmonijskim izobličenjem. To ih čini sigurnim za napajanje osjetljivih elektronskih uređaja, kao što su laptopi, pametni telefoni, kamere i televizori. Možete se osloniti na inverter generator koji će osigurati čistu energiju bez rizika od oštećenja.
  • Učinkovitost goriva: Inverterski generatori mogu prilagoditi brzinu motora kako bi odgovarali opterećenju, za razliku od tradicionalnih generatora koji rade konstantnom brzinom. Kada je opterećenje malo, generator radi manjom brzinom, koristeći manje goriva. Ova funkcija štedi troškove goriva i povećava vrijeme rada generatora, omogućavajući vam da duže uživate u snazi ​​bez čestog dopunjavanja goriva.
  • Kompaktan i lagan: Inverterski generatori su obično kompaktniji i lakši od tradicionalnih generatora. Njihov prenosivi dizajn čini ih sposobnim za transport, skladištenje i manevrisanje.
  • Mogućnost paralelnog rada: Mnogi inverterski generatori dolaze s opcijom paralelnog povezivanja dva generatora. Ovo vam omogućava da kombinujete izlaznu snagu dve jedinice, efektivno udvostručujući dostupnu snagu. Ovo je zgodno kada imate velike zahtjeve za energijom ili morate istovremeno pokretati više uređaja.

Realne primjene inverter generatora

Kao i tradicionalni generatori, primarna primjena inverter generatora je njihova upotreba kao rezervni izvor napajanja za domove, trgovine i mala poduzeća. Inverterski generatori blistaju u scenarijima u kojima su tihi rad, prenosivost i čista snaga najvažniji. 

Razmislite o mirnom kampovanju, avanturama RVing-a ili događajima sa stražnje strane — ovo su postavke u kojima prednosti inverter generatora zaista dolaze do izražaja. Štaviše, oni su pouzdan izbor za napajanje osjetljivih kućanskih aparata tokom nestanka struje, kao što su računari, laptopi, punjači za pametne telefone (u osnovi sve sa prekidačkim napajanjem), audio oprema, zvučnici, televizori itd. 

Međutim, inverterski generatori imaju nižu snagu od tradicionalnih generatora. To može ograničiti mogućnosti korištenja inverter generatora na gradilištima.

aplikacija bison inverter generatora

Usporedba inverterskih generatora i tradicionalnih generatora: pogled jedan pored drugog

Prilikom odabira generatora, ključno je razumjeti razlike između inverter generatora i tradicionalnih generatora. Razložimo ove razlike u različitim ključnim parametrima:

Prenosivost: Inverterski generatori su kompaktniji i lakši od tradicionalnih generatora. Njihov prenosivi dizajn čini ih korisnim za transport i skladištenje, dok su tradicionalni generatori glomazni.

Nivoi buke: Inverterski generatori su posebno dizajnirani da rade tiho, sa nivoima buke između 50-60 decibela. S druge strane, tradicionalni generatori proizvode više buke, obično do 70-90 decibela, ovisno o modelu.

Kvalitet energije: Inverterski generatori koriste naprednu elektroniku za regulaciju napona i frekvencije električnog izlaza, osiguravajući konzistentno i visokokvalitetno napajanje. Dakle, njihova izlazna snaga je 'čista' i stabilna. Iako su pouzdani, tradicionalni generatori mogu proizvesti snagu s visokim THD-om, potencijalno oštećujući ili ometajući osjetljivu elektroniku.

Učinkovitost goriva: Inverterski generatori se ističu u efikasnosti goriva jer prilagođavaju brzinu motora kako bi odgovarali opterećenju. Tradicionalni generatori rade konstantnom brzinom, bez obzira na opterećenje, trošeći više goriva, posebno pod malim opterećenjima.

Cijena: Iako inverter generatori nude nekoliko prednosti, oni također dolaze s višom cijenom. Tradicionalni generatori su generalno pristupačniji, što ih čini popularnim izborom za one sa ograničenim budžetom.

zaključak

Inverterski i tradicionalni generatori značajno se razlikuju u pogledu tehnologije, prednosti i primjene. Inverterski generatori pružaju čistu snagu, ekonomičnost goriva i tih rad, što ih čini pogodnim za osjetljivu elektroniku i rekreativnu upotrebu. tradicionalni generatori nude veći kapacitet snage i pogodniji su za teške aplikacije i rezervno napajanje u komercijalnim ili stambenim okruženjima.

Konačno, odluka između pretvarača i tradicionalnog generatora ovisi o vašim potrebama za energijom, budžetu, toleranciji na buku i zahtjevima za prenosivosti. Procjena ovih faktora i razmatranje specifičnih karakteristika i prednosti svake vrste pomoći će vam da donesete informirani izbor koji je ispravan za vašu situaciju.

Vodite proces odabira vašeg generatora

Kao profesionalac dobavljač generatora, BISON razumiju važnost odabira pravog generatora za vaše poslovne potrebe. Cilj nam je da vas osnažimo potrebnim znanjem i smjernicama, osiguravajući da donesete informiranu odluku koja je u skladu s vašim zahtjevima.

Ključno je razmotriti koju vrstu opreme će napajati generator. Na primjer, osjetljivi elektronski uređaji zahtijevaju 'čistu', stabilnu snagu koju obezbjeđuju inverter generatori. Ako se vaš posao bavi takvom opremom, inverter generator bi mogao biti idealan izbor.

Okruženje u kojem ćete koristiti generator je još jedan odlučujući faktor. U postavkama osjetljivim na buku, tihi rad inverter generatora daje im izrazitu prednost u odnosu na tradicionalne generatore.

Troškovi su često značajan faktor u donošenju odluka. Iako inverter generatori nude mnoge prednosti, oni dolaze po višoj cijeni. Tradicionalni generatori su, s druge strane, pristupačniji, što ih čini prikladnim izborom ako je budžet ograničenje.

Uzimajući u obzir ove faktore, možete efikasno birati između inverter generatora i tradicionalnog generatora. Naš tim je uvijek spreman pružiti daljnju pomoć i smjernice. Obratite se BISON-u danas i dopustite nam da vam pomognemo da pronađete savršeno rješenje generatora za vaše poslovne potrebe.

generatori bizona

Najčešća pitanja o utišavanju vašeg generatora

Trovanje ugljičnim monoksidom (CO) predstavlja ozbiljnu opasnost za sve generatore koji se ne koriste pravilno. Kao i kod drugih prijenosnih uređaja, inverter generatore treba koristiti samo na otvorenom u neograđenom prostoru, najmanje 20 stopa od vašeg doma, sa ispušnim otvorom dalje od vašeg doma.

Kako bi se dodatno smanjio rizik od trovanja ugljičnim monoksidom, neki noviji prijenosni generatori imaju ugrađen senzor koji se automatski isključuje ako CO dostigne opasni nivo u zatvorenom prostoru.

Važno je napomenuti da se naizmjenične struje, poput zvuka, kreću u valovima. Ovi talasi mogu biti izobličeni. Ovo se dešava kada postoji neka smetnja u signalu ili je pojačalo preopterećeno. Sinusni valovi doživljavaju slično izobličenje. Jedina razlika je u tome što to ne možemo vidjeti ni čuti. Šta god da je, obično utiče na način na koji naš električni uređaj radi.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

najbolji dizel generator 10kw 4
Diesel generator

najbolji dizel agregat od 10KW

10 dizel generatora – BISON kvalitetan dizel generator – Parametar proizvoda Broj modela: BS8600DSE Isporuka

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima