Početna / Vijesti

mašina za pranje pod pritiskom se ne pokreće: rješavanje problema i popravci koje sam uradio

mašina za pranje pod pritiskom se ne pokreće: rješavanje problema i popravci koje sam uradio

Sadržaj

Sada je vrijeme da svoje dvorište dobro operete pod pritiskom. Dakle, pripremite svoj visokotlačni perač za zimu. Ali, oh, čoveče! Perač pod pritiskom se neće pokrenuti. U ovom trenutku, voljeni pratilac vaših zadataka čišćenja pretvara se u tihog protivnika. 

Vaša mašina za pranje pod pritiskom se možda neće pokrenuti iz različitih razloga. U ovom opsežnom vodiču, BISON će vas voditi kroz najčešće krivce pobune visokotlačnih perača. Od jednostavnih do tehničkih, naučit ćete kako prepoznati probleme koji mogu zaustaviti brujanje vaše mašine. Udubićemo se u korake za rješavanje problema koji mogu oživjeti visokotlačni perač koji se ne pokreće, savjete za rutinsko održavanje kako biste spriječili buduće bolove u srcu i stručne savjete o tome kada treba pozvati profesionalce.

mašina za pranje pod pritiskom se ne pokreće

Uobičajeni razlozi zbog kojih se vaš uređaj za pranje pod pritiskom neće pokrenuti

Razlozi za nevoljkost vašeg uređaja za pranje pod visokim pritiskom da započne obično se mogu razvrstati u tri široke kategorije: pitanja vezana za gorivo, električni problemi, I problemi specifični za sam visokotlačni čistač. Hajde da ih dodatno raščlanjujemo kako bismo razumjeli gdje biste trebali baciti pažljiv pogled.

1. pitanja vezana za gorivo

Problemi sa gorivom su uobičajeni sumnjivi problemi kada je u pitanju neuspeh pokretanja bilo koje opreme na motoru, a vaš uređaj za pranje pod pritiskom nije izuzetak.

staro ili ustajalo gorivo

Benzin nije fino vino. Kada benzin stoji u mašini za pranje pod pritiskom više od šest mjeseci, oksidira i postaje kontaminiran. Degradirani benzin gubi oktan i isparljivost, što dovodi do loših performansi motora ili neuspješnog pokretanja. To dovodi do zagušenja dovoda motora i, posljedično, perača pod pritiskom koji se ne pokreće.

nizak nivo ulja: Perači pod pritiskom, kao i svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem, zahtevaju dovoljno ulja za podmazivanje. Kada nivo ulja padne prenizak, aktiviraju se sigurnosni mehanizmi, koji sprečavaju pokretanje motora kao zaštita od mogućih oštećenja.

Začepljen filter goriva

Filter goriva je čuvar vašeg motora, štiti ga od zagađivača. Začepljeni filter će se oduprijeti protoku goriva, gušeći sposobnost motora da se pali.

ograničeni karburator

Karburator je možda blokiran. Najčešći uzrok blokiranog karburatora je predugo držanje benzina u peraču pod pritiskom. Ovaj ljepljivi benzin može blokirati karburator i onemogućiti pokretanje motora.

ograničeni karburator

 

Neispravna svjećica

Svjećica je mali pogon koji pali gorivo u vašem motoru. Provjerite svjećicu da vidite da li je porculanski izolator pokvaren, da li elektroda ima prekomjerne naslage ugljika ili da li je elektroda oštećena ili izgorjela. Također možete koristiti tester za svjećicu da provjerite da li još uvijek radi. Ovo će reći da li je svjećica oštećena ili ne.

neispravna svjećica

2. Električni problemi

Prazna baterija

Baterija s nedovoljno napunjenom ne može isporučiti nalet energije potrebnu da se motor prevrne. Ako vaša mašina za pranje pod visokim pritiskom ima električni starter, tišina koju primate može biti posljedica prazne baterije.

Neispravan kalem za paljenje

Slomljena zavojnica za paljenje može biti problem ako se vaša mašina za pranje pod pritiskom ne pokrene. Ako zavojnica za paljenje pokvari, iskra ne može zapaliti gorivo motora uređaja za pranje pod pritiskom. Možete potvrditi da li je to problem pomoću testera zavojnice paljenja.

neispravan kalem za paljenje

Labavi ili korodirani spojevi

S vremenom, priključci mogu olabaviti i korozija se može pojaviti, a oboje može ometati električne puteve koji su vitalni za pokretanje motora. 

Problem sa motorom ili kondenzatorom

Za električne visokotlačne perače, neispravan motor ili kondenzator za pokretanje može značiti nemogućnost. Ove komponente su ključne za rad motora i zahtijevaju stručnu pažnju ako pokvare.

3. Problemi sa samim peračem pod visokim pritiskom

Ponekad problem leži u samom srcu rada mašine za pranje pod pritiskom.

termička zaštita od preopterećenja aktivirana

Kako bi spriječili oštećenje, visokotlačni perači često imaju ugrađenu zaštitu od termičkog preopterećenja koja se aktivira kada se mašina previše zagrije. Ako se otkači, možda ćete morati samo da ohladite svoje visokotlačne perače (i svoj motor) prije nego što ponovo krenete.

Voda u motoru

Iako su visokotlačni perači dizajnirani da rukuju vodom izvana, svaka unutrašnja infiltracija može biti problematična. Voda u motoru može dovesti do hidrobloka, sprečavajući motor da se pokrene.

Začepljen filter za vazduh

Motor vašeg uređaja za pranje pod pritiskom mora da diše, a začepljeni filter za vazduh može ga ugušiti ograničavanjem protoka vazduha. Zaprljani filter za zrak čest je krivac za probleme s pokretanjem i jedno je od lakših rješenja.

Slomljen ključ zamajca

Ako se vaš uređaj za pranje pod pritiskom ne pokrene, problem može biti pokvaren ključ zamašnjaka. Zamašnjak je mali metal koji se pričvršćuje na radilicu i povezuje zamašnjak. Ako ovaj dio pokvari, motor se neće moći pokrenuti.

pokvaren ključ zamajca

Razumijevanje ovih potencijalnih problema je prvi korak. Zatim ćemo vam pružiti jasan put do dijagnosticiranja i rješavanja svakog problema kako biste se mogli vratiti uklanjanju prljavštine umjesto da se zaglavite u radu s mašinom. Ostanite sa nama, a mi ćemo vašu nevolju s pranjem pod pritiskom pretvoriti u problem prošlosti.

Rješavanje problema u vašem visokopritisnom peraču

Sada kada smo identifikovali širok spektar razloga zbog kojih bi vaša mašina za pranje pod pritiskom mogla odbiti da se pokrene, vreme je da zasučemo rukave i započnemo sistematski proces rešavanja problema. Provođenjem ovih provjera i rješavanjem problema koje otkrijete, uskoro ćete imati svoj visokopritisni uređaj za pranje kao šarm.

Osnovne provjere

Prije nego što se upustite u složenije probleme, uvijek počnite s jednostavnim stvarima. U mnogim slučajevima, problem se može svesti na nešto tako osnovno kao što je:

  • Izvor napajanja: Potvrdite da je mašina uključena. Ako se radi o električnom modelu, provjerite je li sigurno priključen na odgovarajući izvor napajanja.
  • Vizuelni pregled: Pregledajte svoj visokopritisni perač da biste provjerili ima li vidljivo očiglednih curenja ili oštećenja.
  • Zaključavanje: Uvjerite se da je blokada okidača isključena, jer bi to spriječilo pokretanje uređaja za pranje pod pritiskom.

Sistem goriva

Sistem goriva vašeg uređaja za pranje pod pritiskom zaslužuje pažnju u vašim nastojanjima da otklonite probleme. Uzmite u obzir sljedeće:

  • Nivo i kvalitet goriva: Provjerite nivo goriva u rezervoaru. Nakon ispuštanja prljavog ili kontaminiranog goriva, očistite rezervoar za benzin sredstvom za čišćenje karburatora. Pre početka napunite rezervoar za gorivo potpuno novim gasom i okrenite ventil za gorivo u položaj „otvoreno“ ili „uključeno“. Takođe treba koristiti stabilizatore benzina kako bi gorivo ostalo svježe. Pobrinite se da radite u dobro prozračenom prostoru. Provjerite ima li otvorenih varnica ili plamena u tom području. Molim vas ne pušite. Kontaktiranjem lokalne vatrogasne službe ili odjela za reciklažu također možete naučiti kako pravilno odlagati stari benzin.
  • Filter goriva: Očistite ostatke filtera za gorivo ili ga po potrebi zamijenite.
  • Svećica: Pregledajte svjećicu za bilo kakve znakove istrošenosti, prljavštine ili onečišćenja. Očistite svjećicu žičanom četkom i pravilno je razmaknite. Morate zamijeniti svjećicu ako je pretjerano istrošena ili ozbiljno oštećena. Malo je vjerovatno da ćete moći popraviti svjećicu, a bit će jeftinije zamijeniti je u potpunosti.
  • Začepljen karburator: Koristite sredstvo za čišćenje karburatora da očistite karburator ako je začepljen. Karburator se mora popraviti ili zamijeniti ako čišćenje ne uspije.

Elektronski sistem

Ako je vaša mašina za pranje pod pritiskom električni model ili ima funkcije električnog pokretanja, obratite se na komponente u elektronskom sistemu:

  • napon baterije: Koristite multimetar za testiranje napona baterije. Ako je napon nizak, napunite bateriju ili je zamijenite ako je istekao vijek trajanja.
  • Neispravan kalem za paljenje: Prvo koristite tester svjećica kako biste isključili mogućnost neispravne svjećice. Možda će vam trebati pomoć s lošim zavojnicama za paljenje ako ovaj test prođe.
  • Connections: Istražite sve labave ili korodirane veze, koje mogu ometati protok električne energije. Očistite i zategnite ove spojeve po potrebi.

Ostale provjere

Nekoliko dodatnih provjera može osigurati da je vaša mašina za pranje pod pritiskom u najboljem stanju za rad:

  • Vazdušni filter: Očistite filter za vazduh kako biste osigurali adekvatan protok vazduha, jer začepljen filter može ometati pokretanje motora.
  • Pregrijavanje motora: Ako se motor pregrijao i aktivirao zaštitu od termičkog preopterećenja, dajte vremena da se perač pod pritiskom ohladi prije nego što ga pokušate ponovo pokrenuti. Pričekajte još malo i pokušajte ponovo ako se ne resetuje nakon nekoliko minuta. Ako se motor ne resetuje nakon hlađenja, treba ga zamijeniti.
  • Slomljen ključ zamajca: Potražite oštećenja na zamašnjaku i zamijenite ga ako je potrebno. Uklonite zamašnjak, a zatim i svjećicu da popravite oštećeni ključ. Zatim ugradite novi ključ zamašnjaka i ponovo ga sastavite. Na kraju, ponovo spojite svjećicu i pokušajte ponovo pokrenuti visokotlačni perač.

Naoružani ovim znanjem o rješavanju problema, bit ćete dobro opremljeni za rješavanje problema koji sprječavaju pokretanje vašeg visokotlačnog perača. Pažljivo procijenite svaki aspekt i uskoro ćete pronaći osnovni uzrok, vraćajući svoj visokopritisni perač na optimalnu snagu. Ako je problem složeniji, preporučite da visokotlačni perač odnesete kvalificiranom tehničaru za popravku.

Sprečavanje budućih problema sa peračem pod pritiskom

Upozoren je naoružan, kako se ono kaže. Iako je ključno znati kako riješiti problem u vašem visokopritisnom peraču, unca prevencije zaista vrijedi funtu liječenja. Uvijek koristite svježe gorivo i razmislite o stabilizatoru ako se perilica ne koristi redovno. Kada skladištite perilicu pod pritiskom, stavite je u suh, ventiliran prostor kako biste spriječili rđu i potencijalno oštećenje vodom. Slijedite raspored redovnog održavanja, poštujući uputstva proizvođača za zamjenu ulja, čišćenje filtera zraka i zamjenu svjećica. Ove jednostavne inicijative mogu produžiti vijek trajanja vašeg visokotlačnog perača i održati ga spremnim za akciju.

Konačne misli o peraču pod pritiskom koji odbija da se pokrene

Na našem zajedničkom putovanju prošli smo kroz frustrirajuće iskustvo kada je uređaj za pranje pod pritiskom odbijao da se pokrene. BISON je secirao potencijalne uzroke ovog problema, istražujući oblasti problema u vezi sa gorivom, električnih komplikacija i zabrinutosti koje su jedinstvene za sam uređaj za pranje pod pritiskom. Zatim smo se opremili praktičnim vodičem za provođenje sistematskih provjera, dijagnosticiranja i sistematskog rješavanja svakog problema.

Razumijevanje i rješavanje uobičajenih problema koji utječu na performanse vašeg uređaja za pranje pod pritiskom osnažuje vas da preuzmete vlasništvo nad održavanjem vašeg alata. Međutim, ne zaboravite da ne podcjenjujete mnoštvo informacija dostupnih u uputstvu za upotrebu vašeg visokotlačnog perača. Sadrži posebne upute i smjernice prilagođene vašem konkretnom modelu.

Najčešća pitanja o mašini za pranje pod pritiskom se neće pokrenuti

Polako uključite visokotlačni perač, držeći mlaznicu dalje od vas i drugih. Nakon što ste potvrdili da perač pod pritiskom radi ispravno, možete ga početi koristiti kao i obično.

Ako vaša mašina za pranje pod visokim pritiskom neće da se pokrene posle zime ili samo stoji jer ne morate da je koristite, najčešći problem je začepljen karburator. Vremenom gorivo isparava i pretvara se u lak, koji zatvara ugljikohidrate. Ovo možete izbjeći dodavanjem stabilizatora goriva prije skladištenja.

Najtipičniji problem kada uređaj za pranje pod pritiskom ostane bez plina i neće se ponovo pokrenuti nakon dodavanja dodatnog je začepljen karburator. Većina goriva sadrži talog, koji se usisava u motor i začepljuje kada ostanete bez goriva.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

kako radi perač pod pritiskom

Kako radi perač pod pritiskom

Da li želite da znate unutrašnje funkcionisanje mašine za pranje pod pritiskom? Onda ste došli na pravo mjesto. U ovom blog postu, BISON će objasniti kako radi uređaj za pranje pod pritiskom i još mnogo toga.

Pročitajte više>

Srodni proizvodi

visokotlačni perač tople vode 08527289051
Električni uređaj za pranje pod pritiskom

Topla voda pod pritiskom

Pregled Brzi detalji Tip mašine: Čistač visokog pritiska Stanje: Novo mesto porekla: Zhejiang, Kina

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima