Početna / Vijesti

razumijevanje razlika: 1800 RPM vs 3600 RPM generatora

razumijevanje razlika: 1800 RPM vs 3600 RPM generatora

Sadržaj

generator – Samo ime dočarava slike snage i pouzdanosti. Ove neverovatne mašine bile su oslonac u industriji, preduzećima i kućama, obezbeđujući neprekidno snabdevanje strujom tokom nestanka struje.

Generatori dolaze u različitim veličinama, vrstama i dizajnom kako bi zadovoljili različite zahtjeve. Od prijenosnih generatora za kampiranje do industrijskih generatora za teške uvjete rada za velike poslove, postoji generator koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Međutim, osim veličine i tipa, jedan aspekt koji ima značajan utjecaj na performanse i primjenu generatora je njegova brzina, mjerena u okretaja u minuti (RPM).

Ovo nas dovodi do srži naše rasprave – do razlika između 1800 RPM i 3600 RPM generatora. U ovom članku, BISON ih pobliže razmatra dizajn, izgradnja, I tehnologija koja ih pokreće. Razgovaraćemo i o njima odgovarajuće aplikacije, nivoe efikasnosti i zahtjevi za održavanjem.

Dakle, idemo odmah do misterije generatora od 1800 i 3600 RPM.

1800 o/min u odnosu na generatore od 3600 o/min

Ključne razlike između generatora od 1800 RPM i 3600 RPM

RPM i njegov utjecaj na performanse generatora

Broj obrtaja u minuti, ili obrtaja u minuti, je mera koliko brzo se motor generatora rotira. Broj obrtaja u minuti direktno utiče na izlaznu snagu generatora, frekvenciju, nivo buke, životni vek i efikasnost goriva.

Izlazna snaga

Generatori su vrlo praktični kada dođe do nestanka struje ili kada je potrebno rezervno napajanje. Međutim, zadnja stvar koju želite je generator koji ne može podnijeti vaše potrebe za strujom.

Izlazna snaga generatora ovisi o njegovoj brzini i momentu. Kako se brzina generatora povećava, proizvodi se više udaraca u minuti, što rezultira više električne energije.

Ako vam je potreban generator za povremene nestanke struje ili kratkoročne potrebe za strujom, generator velike snage s visokim brojem okretaja je dobar izbor. Međutim, ako vam je potreban generator kako biste zadovoljili vaše dugoročne potrebe za električnom energijom, niži RPM generator je bolji izbor.

Kao opće pravilo, Generatori sa 3600 RPM imaju veću izlaznu snagu u poređenju sa generatorima od 1800 RPM.

frekvencija

Frekvencija električne energije koju proizvodi generator direktno je povezana s njegovom brzinom rotacije. U Sjevernoj Americi, standardna frekvencija je 60Hz, a generator radi na 3600 RPM. S druge strane, u područjima gdje je standardna frekvencija 50Hz, kao što je Evropa, generatori rade na 1800 RPM.

Nivo buke

Ako ste ikada bili u blizini generatora, znate da može biti prilično bučan. Nivo buke generatora je direktno povezan sa njegovom brzinom.

Kako se broj obrtaja vratila motora povećava, tako se povećava i nivo buke. Ako vam je potreban generator za događaje u zatvorenom ili tiho na otvorenom poput vjenčanja ili kampiranja, trebat ćete generator niske buke. Osim toga, generatori s niskim brojem okretaja rade bez napora i manje je vjerovatno da će se pregrijati.

Generatori od 1800 o/min su generalno tiši od generatora od 3600 o/min.

vek trajanja generatora

Generatori od 1800 o/min općenito traju duže u odnosu na generatore od 3600 o/min. Sporije brzine smanjuju trošenje komponenti motora, produžavajući ukupni vijek trajanja motora.

ekonomičnost goriva

Različiti obrtaji takođe utiču na količinu goriva koju koristi generator. Generator koji radi na većim RPM će potrošiti više električne energije od generatora koji radi na nižim RPM. To je zato što se povećanjem broja obrtaja motora povećava i potrošnja goriva.

Generator sa niskim brojem obrtaja je štedljiviji, štedi vam novac na duge staze. Ako planirate često koristiti svoj generator, onda je generator od 1800 RPM mudar izbor.

Razlike u dizajnu i konstrukciji

Dizajn i konstrukcija generatora od 1800 i 3600 o/min imaju značajne implikacije na njihovu cijenu i potrebe održavanja.

trošak

Generatori od 1800 o/min obično imaju četiri pola u alternatoru, dok generatori od 3600 o/min imaju dva pola. Generator od 1800 o/min skuplji je od svog kolege sa 3600 o/min zbog dodatnih polova u alternatoru. To je zbog njihove veće veličine, težih komponenti i upotrebe izdržljivijih materijala.

održavanje

Generatori od 1800 o/min obično zahtijevaju manje često održavanje, jer trče opuštenije i ne troše se tako brzo. To može rezultirati nižim operativnim troškovima tokom vijeka trajanja generatora.

Primjena generatora od 1800 RPM i 3600 RPM

Hajde sada da istražimo specifične upotrebe za generatore od 1800 RPM i 3600 RPM.

Generatori 1800 RPM

Zbog niže razine buke i dužeg vijeka trajanja, generatori od 1800 o/min su često poželjni za aplikacije koje zahtijevaju kontinuiranu, dugotrajnu upotrebu. Oni su popularan izbor za industrijsku primjenu, gdje generator radi duži vremenski period, a pouzdanost i izdržljivost su najvažniji.

U domenu dizel generatora, efikasnost i niski zahtjevi za održavanjem generatora od 1800 o/min čine ih pogodnim za razne primjene, počevši od malih prijenosnih generatora za kampovanje i događaje na otvorenom do velike upotrebe u komercijalnim i industrijskim okruženjima.

Ovi generatori se također obično koriste u životnim situacijama van mreže, pružajući pouzdan izvor energije na udaljenim lokacijama. Štaviše, neki generatori od 1800 obrtaja u minuti dizajnirani su za kućno napajanje ili električnu energiju izvan mreže, nudeći kompaktan dizajn koji omogućava jednostavnu instalaciju i rad.

Generatori 3600 RPM

S druge strane, generatori od 3600 RPM, sa svojom većom izlaznom snagom i nižom cijenom, obično se koriste za aplikacije koje zahtijevaju kratkotrajno, isprekidano napajanje. Često se nalaze u stambenim okruženjima, obezbeđujući rezervno napajanje u hitnim slučajevima tokom nestanka.

Zbog njihovog rada velike brzine i rezultirajuće velike izlazne snage, generatori od 3600 RPM su pogodni za aplikacije koje zahtijevaju značajnu količinu energije u kratkom periodu. To ih čini idealnim za upotrebu u alatima i opremi na gradilištima ili kao rezervni izvori napajanja u komercijalnim okruženjima gdje prekidi napajanja mogu dovesti do značajnih gubitaka.

Kako odabrati ispravan broj okretaja za vaš generator?

Odabir odgovarajućeg broja okretaja za vaš generator je ključan za izvlačenje maksimuma iz vaše investicije. Ako nemate ispravan broj obrtaja, vaš generator se može pregrijati i oštetiti se. Nepravilan broj obrtaja može uzrokovati da vaš generator bude manje efikasan i podložan trošenju. Kada birate između ova dva tipa generatora, bitno je uzeti u obzir vaše potrebe za snagom, izdržljivost, budžet itd.

  • Vaše potrebe za snagom: Prva stvar koju treba uzeti u obzir su vaši zahtjevi za napajanjem. Koliko vam je energije potrebno za generiranje? Odredite ukupnu snagu potrebnu za sve uređaje ili opremu koju planirate da koristite na generatoru. Ako su vaše potrebe za snagom velike, prikladniji bi mogao biti generator od 3600 o/min. Suprotno tome, za manje zahtjeve za snagom, generator od 1800 o/min bi trebao biti dovoljan.
  • Vaš budžet: Različiti obrtaji dolaze s drugim cijenama. Kada planirate budžet za generator, uzmite u obzir i početne troškove i tekuće troškove. Dok su generatori od 3600 RPM generalno jeftiniji unaprijed, generatori od 1800 RPM mogu dugoročno ponuditi bolju vrijednost jer traju duže i zahtijevaju manje održavanja.
  • Zahtjevi za frekvenciju: Ovisno o vašoj lokaciji i vrsti opreme koja napaja struju, možda će vam trebati generator koji proizvodi električnu energiju na 50 Hz ili 60 Hz. Obavezno odaberite generator koji zadovoljava vaše zahtjeve za frekvencijom – 3600 RPM za 60Hz i 1800 RPM za 50Hz.
  • Nivo buke: Ako koristite generator u stambenoj zoni ili bilo gdje s ograničenjima buke, generator od 1800 RPM, koji je poznat po tišem radu, može biti bolji izbor.
  • prenosivost: Ako trebate često premještati generator, uzmite u obzir njegovu veličinu i težinu. Generatori od 3600 RPM su generalno manji, lakši i prenosiviji od generatora od 1800 RPM.
  • Trajanje aplikacije: Trebate li generator za povremene nestanke struje ili dugotrajne potrebe za strujom? Ako vam je potreban generator za kratkotrajnu, povremenu upotrebu, generator od 3600 o/min može biti idealan. Za kontinuiranu, dugotrajnu upotrebu, generator od 1800 RPM može biti prikladniji zbog svoje izdržljivosti i pouzdanosti.

zaključak

Ukratko, i 1800 RPM i 3600 RPM generatori imaju svoje jedinstvene prednosti i pogodni su za različite primjene. Kada birate između ova dva tipa generatora, uzmite u obzir faktore kao što su zahtjevi za snagom i frekvencijom, nivoi buke, budžet, prenosivost, potrebe održavanja i efikasnost goriva. Pažljivom procjenom ovih aspekata, možete donijeti informiranu odluku koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Generatori od 1800 obrtaja u minuti su generalno tiši, izdržljiviji i štedljivi, što ih čini idealnim za kontinuiranu, dugotrajnu upotrebu u industrijskim aplikacijama ili životnim okruženjima van mreže. Generatori od 3600 RPM, s druge strane, nude veću izlaznu snagu i nižu cijenu, što ih čini idealnim za kratkoročne aplikacije velike snage, kao što je rezervno napajanje u nuždi tokom nestanka struje ili napajanje alata i opreme na gradilištima.

Za one koji se bave prodajom generatora, BISON je profesionalac dobavljač generatora sa sjedištem u Kini koja je posvećena pružanju visokokvalitetnih, pouzdanih generatora prema različitim potrebama kupaca. Nudimo generatore od 1800 o/min i 3600 o/min, dajući vam širok raspon opcija za različite primjene. Pozivamo vas da nas kontaktirate kako bismo razgovarali o vašim planovima kupovine i istražili kako vam možemo pomoći da efikasno i efikasno zadovoljite potrebe vaših kupaca za električnom energijom.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

dizel generatorski set 2
Diesel generator

Dizel generatorski set

Snažni benzinski generator sa zračnim hlađenjem – parametar proizvoda Mjesto porijekla: Zhejiang, Kina (kopno) Brend

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima