Početna / Vijesti

demistificiranje decibela: razumijevanje nivoa buke generatora

demistificiranje decibela: razumijevanje nivoa buke generatora

Sadržaj

U svijetu rješenja za rezervno napajanje, prijenosni generatori obezbjeđuju struju tokom nestanka struje, događaja na otvorenom ili udaljenih područja, osiguravajući da vaša osnovna oprema i sistemi i dalje neometano rade. Međutim, pored njihove praktičnosti, takođe je ključno razumjeti različite aspekte ovih mašina, a jedan od najvažnijih je njihov nivo buke.

Nivoi buke mogu u velikoj mjeri utjecati na vaše iskustvo s generatorom. Visoki nivoi buke mogu uzrokovati smetnje koje ne utiču samo na vaš duševni mir, već mogu dovesti i do zdravstvenih problema i pravnih sporova zbog propisa o zagađenju bukom.

Ovaj članak ima za cilj da razjasni koncept nivoa buke generatora. BISON će vas voditi kroz to koji su nivoi buke, kako se mjere, njihovi uticaji i kako ih efikasno upravljati. Udubljivanjem u ovo sveobuhvatno istraživanje nivoa buke generatora, moći ćete bolje donijeti informiranu odluku o kupovini prijenosnog generatora, osiguravajući da model koji odaberete nije samo prikladan za vaše potrebe energije, već i za vašu udobnost buke.

Vaše putovanje do tišeg, udobnijeg iskustva generatora počinje ovdje.

mjerenje nivoa decibela generatora

Razumjeti nivoe buke

Mjerenja zvuka su važan aspekt razumijevanja nivoa buke prijenosnih generatora. Standardna jedinica za ovo mjerenje je decibel (dB). Ali šta je tačno decibel?

Decibel (dB): Decibel je logaritamska jedinica koja se koristi za mjerenje intenziteta zvuka. Pošto se mjere na logaritamskoj skali, nivoi decibela impliciraju da mali porast u decibelima može rezultirati značajnim povećanjem percipirane glasnoće zvuka. Na primjer, zvuk od 30 dB je deset puta jači od zvuka od 20 dB.

Međutim, kada mjerimo buku generatora, često koristimo nešto drugačiju skalu – A-ponderisanu skalu decibela (dBA).

A-ponderisani decibeli (dBA): Ocjena dBA je izraz relativne glasnoće zvuka koju percipira ljudsko uho. „A“ u dBA se odnosi na specifičnu vrstu frekvencijskog ponderisanja koja oponaša odgovor ljudskog uha na zvukove različitih frekvencija. U suštini, mjerenje dBA je dizajnirano da odražava kako zapravo "čujemo" buku.

Da bismo pružili neki kontekst, evo nekoliko svakodnevnih zvukova i njihovih odgovarajućih dBA nivoa:

  • Šapat u tihoj biblioteci: 30 dBA
  • Normalan razgovor: 60 dBA
  • Kosilica: 90 dBA
  • Rock koncert ili mlazni motor: 120 dBA
faktori koji utiču na buku generatora

istraživanje nivoa buke generatora

Razumijevanje načina na koji proizvođači generatora određuju nivoe buke svojih generatora je ključno za tačnu procjenu informacija koje pružaju. Da bi se procijenio nivo decibela (dB) generatora, potreban je decibel metar ili mjerač nivoa zvuka. 

  1. Pokrenite generator i pustite ga da postigne normalnu radnu brzinu.
  2. Postavite decibel metar otprilike 23 stope od generatora.
  3. Održavajte decibel metar stabilnim i pritisnite dugme za merenje.
  4. Zabilježite očitanje decibela prikazano na mjeraču.

Ključno je priznati da nivo decibela generatora može fluktuirati na osnovu udaljenosti od izvora buke. Kao rezultat toga, uvijek mjerite nivo decibela na stalnoj udaljenosti od generatora kako biste garantirali precizne i uporedive rezultate.

Sada, hajde da se udubimo u tipične nivoe buke koje možete očekivati ​​od različitih tipova generatora:

Nivo decibela generatora može se razlikovati ovisno o njegovoj veličini, vrsti i udaljenosti slušatelja. Generalno, veći generatori proizvode veće nivoe decibela od manjih, a dizel generatori su općenito glasniji od onih koji rade na prirodni plin ili propan. Prijenosni generatori, koji se obično koriste za rezervno napajanje tokom nestanka struje ili napajanja događaja na otvorenom, obično imaju nivoe decibela u rasponu od 50 do 80 dB. S druge strane, rezervni generatori, koji su trajno instalirani i služe kao primarni izvor energije, imaju tendenciju da generišu niže nivoe decibela između 45 i 60 dB.

Međutim, inverter generatori su poznati po svom tihom radu. Većina modela proizvodi nivoe buke između 50 do 60 dBA, što je uporedivo sa normalnim razgovorom ili kancelarijskim okruženjem. 

Zapamtite, percepcija buke može se jako razlikovati među pojedincima. Ono što jednoj osobi može izgledati podnošljivo, drugoj može biti nepodnošljivo. 

kamping tihi generator
tihi generator za kampovanje 2

Utjecaj buke generatora

Buka generatora može imati značajan uticaj na dobrobit ljudi i životnu sredinu. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir:

  • Zdravlje eefekti: Dugotrajno izlaganje prekomjernoj buci može dovesti do zdravstvenih problema kao što su stres, poremećaji spavanja, pa čak i gubitak sluha. Važno je shvatiti da nivoi buke generatora nisu povezani samo sa udobnošću, već i sa zdravljem.
  • Ekološki uticaj: Zagađenje bukom remeti ponašanje divljih životinja i staništa. U područjima bogatim biodiverzitetom, važno je odabrati tiše generatore kako bi se ekološki poremećaji sveli na minimum.
  • Socijalni poremećaj: Visoki nivoi buke mogu uzrokovati smetnje i sukobe među susjedima, posebno u gusto naseljenim područjima ili u zajedničkim prostorima kao što su kampovi.

Zatim, razgovarajmo o regulatornim aspektima:

  • Propisi o buci: Mnogi gradovi i opštine sprovode propise o buci koji ograničavaju dozvoljeni nivo buke u određeno vreme. Kršenje ovih pravila može dovesti do novčanih ili drugih kazni.
  • Ograničenja upotrebe generatora: Određena područja, posebno stambena područja i kampovi, mogu imati posebna ograničenja za korištenje generatora. Ova ograničenja se obično odnose na nivoe buke i radne sate.

Odabir generatora sa odgovarajućim nivoom buke nije samo stvar ličnih preferencija, već i poštivanja lokalnih zakona i uzimanja u obzir okoline. Kako prelazimo na sljedeći odjeljak, istražit ćemo različite strategije za efikasno upravljanje i ublažavanje buke generatora. Zapamtite, pravi izbor može učiniti vaše iskustvo s generatorom ugodnijim i manje ometajućim.

Faktori koji utiču na buku generatora

Međutim, vrijedno je napomenuti da na razinu buke generatora može utjecati nekoliko faktora, uključujući njegovu veličinu i tip, opterećenje generatora, njegovu starost i održavanje, njegovu lokaciju i instalaciju, te vrstu mjera za smanjenje buke koje su na mestu.

Srećom, postoji nekoliko načina za smanjenje buke generatora, kao što su:

  • Postavljanje generatora u dobro provetreno kućište koje prigušuje zvuk
  • Korištenje generatora sa inverterom i/ili zvučnom izolacijom
  • Pravilno održavanje generatora kako bi se smanjila proizvodnja buke
  • Postavljanje generatora dalje od područja osjetljivih na buku

Ovo je samo nekoliko metoda za smanjenje buke generatora. Radoznali ste da saznate više? Imamo mnoštvo informacija o ovoj temi i još mnogo toga u našim drugim člancima. Kako utišati generator (jednostavni savjeti i trikovi)

zaključak

U zaključku, nivoi buke su ključni aspekt koji treba uzeti u obzir pri odabiru i radu generatora. Uzimajući u obzir nivoe buke pri izboru i upotrebi generatora, ne samo da obezbeđujete prijatnije iskustvo za sebe i one oko sebe, već takođe igrate ulogu u smanjenju zagađenja bukom i zaštiti naše okoline.

Nadamo se da je ovaj članak bio informativan i vrijedan u vođenju vašeg razumijevanja nivoa buke generatora.

Odabir pravog tihog generatora: Vodič za trgovce

BISON nudi tihe generatore, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima. Vjerujemo da se naši tihi generatori izdvajaju iz gomile. Evo zašto:

  • Vrhunska tehnologija: BISON generatori su dizajnirani s naprednom tehnologijom za smanjenje buke, osiguravajući minimalan izlaz buke bez ugrožavanja snage.
  • pouzdanost: Izrađujemo naše generatore da traju, koristeći visokokvalitetne komponente i rigorozno testiranje kako bismo osigurali pouzdanost i dugovječnost.
  • Podrška: Nudimo sveobuhvatnu podršku našim dilerima, pružajući tehničke informacije, marketinške materijale i brze odgovore na upite.

Pridružite nam se u isporuci vrhunskih tihih generatora koji zadovoljavaju potrebe kupaca i štite našu okolinu. Kontaktirajte nas danas kako biste saznali više o našoj ponudi i kako možemo podržati vaš poslovni rast.

Najčešća pitanja o utišavanju vašeg generatora

Nivoi decibela tihog generatora mogu varirati, postoje različite marke tihih generatora, ali generalni tihi generator obično proizvodi nivo buke od oko 50 do 60 dB na udaljenosti od 23 stope. Ovo je slično nivou buke normalnog razgovora ili zvuku mašine za pranje sudova.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

dizel generatorski set 2
Diesel generator

Dizel generatorski set

Snažni benzinski generator sa zračnim hlađenjem – parametar proizvoda Mjesto porijekla: Zhejiang, Kina (kopno) Brend

mali dizel generator 1
Diesel generator

mali dizel generator

BISON BS2500DG je mali i kompaktni dizel generator koji je savršen za razne vrste

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima