Početna / Vijesti

Koja je razlika između 2-taktnih i 4-taktnih motora?

Koja je razlika između 2-taktnih i 4-taktnih motora?

Sadržaj

U 19. vijeku motor sa unutrašnjim sagorevanjem revolucionirala je naš svijet na nekada nezamislive načine. Sastavni dio mašina u rasponu od vozila do prijenosnih mašina, pretvara hemijsku energiju goriva u mehaničku energiju – proces koji pokreće naše živote, industriju, ekonomije i prosperitetni svijet u kojem danas živimo.

Postoje dva glavna tipa motora sa unutrašnjim sagorevanjem: dvotaktni motori i četvorotaktnih motora. Oba imaju isti opšti cilj pretvaranja goriva u pokret, ali su njihovi načini rada, efikasnost i primjena veoma različiti. Razumijevanje ovih razlika je kritično kada planirate da uđete u posao s malim motorima.

Evo članka koji će vas informirati o svakom pojedinom detalju dubinska analiza i dvotaktnog i četverotaktnog motora.

Počnimo.

razlika između 2-taktnih i 4-taktnih motora

Kako rade motori sa unutrašnjim sagorevanjem i šta je uopšte „mod“?

Da biste razumjeli po čemu se ova dva motora razlikuju, prvo morate znati osnove.

U suštini, 'hod motora' se odnosi na kretanje klipa unutar cilindra motora od njegovog najvišeg položaja (gornja mrtva tačka ili TDC) prema najdonjem položaju (donja mrtva tačka ili BDC), ili obrnuto. Broj puta kada se klip diže i spušta tokom ciklusa određuje koliko se brzo ovaj proces sagorevanja dešava u 2-taktnom u odnosu na 4-taktni motor.

1. Intake stroke:

Također poznata kao indukcija ili usisni hod, ova faza počinje kada se klip nađe na vrhu cilindra (TDC) i otvori se usisni ventil. Kako se klip kreće prema dolje prema BDC-u, stvara vakuum koji uvlači svježu mješavinu zraka i goriva u komoru za sagorijevanje iznad klipa.

2. Kompresijski hod:

Nakon usisnog takta, i usisni i izduvni ventili se zatvaraju. Klip se zatim kreće prema gore od BDC natrag prema TDC, komprimirajući svježu mješavinu zraka i goriva u procesu.

3. Sagorevanje ili strujni udar:

Jednom kada je mješavina zraka i goriva komprimirana, svjećica u TDC pali smjesu, uzrokujući brzo sagorijevanje koje širi plinove i tjera klip prema dolje prema BDC. Ovo brzo kretanje nadole okreće radilicu, pretvarajući toplotu i pritisak eksplozije u upotrebljivu mehaničku energiju – to jest, samu snagu koja pokreće našu mašineriju.

4. Izduvni hod:

Posljednja faza u ciklusu, izduvni hod, počinje kada se izduvni ventil otvori dok klip počinje još jedno uzlazno putovanje od BDC do TDC. Ovo kretanje prema gore izbacuje sagorele gasove (sada otpadne proizvode) iz komore za sagorevanje preko ispušnog otvora, čime se komora čisti i priprema za sledeći ciklus udaraca.

2-taktni motor

Definiranje dvotaktnog motora

Dvotaktni (ili dvotaktni) motor je tip motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji završava ciklus snage sa dva takta (pokreti prema gore i dole) klipa tokom samo jednog obrtaja radilice. Radni proces dvotaktnog motora karakteriziraju istovremene ili preklapajuće operacije, što rezultira konsolidacijom akcija i obećava snagu u svakoj revoluciji.

Proces u dva koraka uključuje:

  • Uspon (paljenje/kompresija): Klip se pomiče prema gore, a zrak i gorivo ulaze u kućište radilice. Nakon kompresije, mješavina goriva i zraka se zapali.
  • Donji hod (snaga/izduvni): Klip se gura prema dolje kada gorivo sagori, a izduvni gas se izbacuje. I otkriva usisni otvor za uvođenje svježe mješavine zraka i goriva.

Prednosti 2-taktnih motora

Postoje mnoge prednosti korištenja dvotaktnog motora. Neke od prednosti uključuju:

  • Dvotaktni motor teži manje od četverotaktnog motora i zahtijeva manje prostora.
  • Za okretanje motora potreban je čak i jedan radni hod za svaki okretaj radilice.
  • Dizajn ovog motora je jednostavan zbog nedostatka mehanizma ventila.
  • Stvara manje trenja na dijelovima motora tokom rada i povećava mehaničku efikasnost.
  • Ovaj motor razvija značajnu snagu s visokim omjerom snage i težine.

Nedostaci 2-taktnog motora

Postoje neki nedostaci korištenja motora s taktom, kao što su:

  • Dvotaktni motori troše više goriva, a samo se mala količina svježeg punjenja miješa s izduvnim plinovima.
  • Tokom rada možete osjetiti pretjerane vibracije ili buku.
  • Životni vijek ovog motora je kratak jer se više haba i haba.
  • Dvotaktni motor ima uski opseg snage ili raspon brzina gdje je motor najefikasniji.
  • Ovaj tip motora može postati nestabilan tokom praznog hoda.
  • Možda ćete imati problema sa čistoćom ovog motora.
  • Dvotaktni motor ne gori čisto, što uzrokuje veće zagađenje zraka nego četverotaktni motor.

Primjena 2-taktnih motora

Zbog svoje snage i jednostavnosti, dvotaktni motori se obično nalaze u manjim, prenosivim mašinama. Električni alati na otvorenom kao što su motorne pile, duvaljke, trimeri, makaze za živu ogradu i brojne druge primjene tipične su za dvotaktne motore. Dvotaktni motori se također mogu naći u vozilima i priboru kao što su motocikli, motocikli i vanbrodski motori.

4-taktni motor

Četvorotaktni motori su štedljivi i rade u četiri stupnja. Ovaj metodički proces omogućava posebno razdvajanje svake operativne faze, što nudi poboljšani balans motora i ukupnu efikasnost.

Prednosti 4-taktnih motora

Upotreba četverotaktnog motora ima nekoliko prednosti. Neke od ovih pogodnosti uključuju:

  • Četvorotaktni motori pružaju visok nivo obrtnog momenta pri niskom broju obrtaja tokom rada.
  • Četverotaktni motor je ekonomičniji jer troši gorivo samo jednom na svaka četiri takta.
  • Četverotaktni motori emituju manje zagađenja jer ne zahtijevaju ulje ili maziva u pogonu.
  • Ovi motori su izdržljivi i mogu izdržati velike količine habanja.
  • Neće vam trebati dodatno ulje sa četverotaktnim motorom.
  • Četverotaktni motor proizvodi manje buke i vibracija tokom rada.

Nedostaci 4-taktnog motora

Osim toga, četverotaktni motori imaju nekoliko nedostataka, kao što su:

  • Ovi motori su teži od dvotaktnih motora zbog dodatnih dijelova u četverotaktnom dizajnu.
  • Četverotaktni motor ima više karakteristika i ventila, što popravke i održavanje čini skupljima.
  • Budući da snagu dobija samo jednom na svakih okretaja sa četiri klipa, ovaj dizajn je manje moćan od uporedivih dvotaktnih motora.
  • Ovaj dizajn motora uključuje mehanizam zupčanika i lanca, što može uzrokovati komplikacije tokom održavanja.

Primjena 4-taktnih motora

Četverotaktni motori su odličan izbor za različite primjene, kao što su oprema za pogon na otvorenom i vozila. Osim toga, oni se obično koriste u vrtnim električnim alatima. Kosilica je jedna od najpoznatijih mašina sa četvorotaktnim motorom.

Kontrastni dvotaktni i četverotaktni motori

Ovdje BISON naglašava njihove prepoznatljive karakteristike u više dimenzija za robusno poređenje.

Način rada

Njihova glavna razlika je u tome kako rade kada se porede dvotaktni i četvorotaktni motori. 4-taktni motor dovršava jedan strujni udar kroz četiri stupnja ili dva potpuna okretaja, za razliku od dvotaktnog motora u jednom toku. Snažni udar u 2-taktnom motoru se završava u dva koraka ili u jednom cijelom procesu.

složenost

Dvotaktni motori su inherentno jednostavniji od četverotaktnih motora. Dizajn dvotaktnog motora, s manje pokretnih dijelova i bez složenog sistema ventila, čini ga jednostavnijim. Nasuprot tome, četverotaktni motori zahtijevaju sistem ventila za usis i izduv, zajedno sa mehanizmima za vrijeme bregastog vratila, što zahtijeva složeniji dizajn što rezultira povećanom težinom i složenošću.

efikasnost

Motor sa četiri takta je efikasniji od motora sa dva. Oni stvaraju potpuno sagorevanje u svojoj odvojenoj fazi sagorevanja, što znači bolju potrošnju goriva i imaju različite taktove usisnog i izduvnog hoda, što dovodi do čistijih emisija.

Međutim, zbog prirode dvotaktnog motora, izduvni otvor ostaje otvoren dok se gorivo ubrizgava u motor. Dio goriva ide direktno u izduvni otvor i ne sagorijeva se.

Izlazna snaga

Dvotaktni dizajn postiže izlaznu snagu sa svakim ciklusom zahvaljujući istovremenom usisnom/izduvnom i kompresijskom/snagom, što rezultira intenzivnim udarom snage za razliku od uravnoteženije isporuke snage četverotaktnog motora.

Međutim, četverotaktni motori to kompenziraju nudeći glatkiju, kontroliraniju isporuku snage i smanjene vibracije motora.

sistem za podmazivanje

U dvotaktnim motorima, gorivo i ulje za podmazivanje se obično miješaju prije usisavanja. Ulje za podmazivanje će sagorjeti zajedno sa gorivom. Odnos benzina i ulja kreće se od 10:1 do 50:1 po zapremini.

Suprotno tome, 4-taktni motori se podmazuju uljem pohranjenim u uljnom koritu. Za razliku od 2-taktnog motora, ulje 4-taktnog motora ne gori s gorivom za podmazivanje motora. Umjesto da se spali, reciklira se oko motora. Kako ulje za 4-taktne motore cirkuliše oko motora, ono podmazuje, odvodi toplotu, čisti i zadržava nečistoće u suspenziji dok se ulje ne promeni.

Održavanje i troškovi

Dvotaktni motori, zahvaljujući manje kompliciranom dizajnu, općenito su lakši i jeftiniji za održavanje i popravak. Međutim, njihov naporniji rad može dovesti do povećanog habanja, skraćivanja njihovog životnog vijeka i mogućeg do češćih popravaka.

Četvorotaktni motori, iako su skuplji za održavanje i popravku zbog složenih sistema, obično imaju duže servisne intervale. Često nadmašuju svoje dvotaktne kolege zbog smanjenog naprezanja motora, nadoknađujući njihove veće troškove održavanja na duge staze.

zaključak

Na kraju, saznanje po čemu se dvotaktni i četverotaktni motori razlikuju i šta im je potrebno pomoći će vam da odaberete mudro i proaktivno održavate svoj motor tijekom njegovog vijeka trajanja. Evo uporedne bodovne kartice za pregled primarnih razlika na prvi pogled:

aspekt Dvotaktni motor Četvorotaktni motor
složenost Jednostavnije sa manje pokretnih dijelova. Složeniji zbog mehanizama ventila i razvoda.
efikasnost Veći omjer snage i težine. Manje štedljivo. Manji omjer snage i težine. Štedljivija goriva.
Izlazna snaga Snaga u svaka dva takta. Snaga u svaka četiri takta.
podmazivanje Pomešano sa gorivom (premiks). Odvojeni sistem podmazivanja.
Održavanje i troškovi Lakši i jeftiniji za održavanje, ali općenito kraći vijek trajanja. Veći troškovi održavanja, ali sa dužim servisnim intervalima.

Odluka između dvotaktnog i četverotaktnog motora ovisi isključivo o vašim potrebama. Ne postoji tačan ili pogrešan odgovor. Kao osnovana Kineski proizvođač motora, BISON s ponosom proizvodi dvotaktne i četverotaktne motore, zadovoljavajući različite primjene na sve raznovrsnijem tržištu. Odabirom nas kao svog pouzdanog dobavljača motora, slažete se s partnerom kojem je prioritet zajednički rast i zadovoljstvo kupaca.

motori bizona

Pitanja i odgovori

Dvotaktni motor ima otvor za punjenje sa poklopcem sa pumpom za gorivo i ikonom za ulje. Kapa obično navodi omjer mješavine ulja i goriva. 2-taktni motor ima dva otvora za punjenje, pri čemu svaki poklopac zasebno identifikuje rezervoar za gorivo i uljni karter.

I ravni i rotacijski 1-taktni motori mogu se modificirati tako da uključuju motore sa suprotnim klipom i cilindrom (OPOC). Snaga klipnog klipa 1-taktnih klipova može se pretvoriti u kontinualno rotirajuću snagu pomoću radilice s podijeljenim čaurama ili novorazvijenih zupčanika radilice s konvencionalnim ležajevima.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

7kw dizel generatori 6
Diesel generator

7kw dizel agregati

BISON 7kW dizel generator je pouzdan i moćan izvor rezervne energije za vaše

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima