Početna / Vijesti

kako očistiti mali motor

kako očistiti mali motor

Sadržaj

Mali motori, poput onih u kosilicama, prijenosnim generatorima i još mnogo toga, kompaktni su izvori energije koji mogu obaviti većinu naših potrebnih svakodnevnih zadataka. Međutim, kao i svaki mehanički sistem, čišćenje je jedan od ključnih aspekata ovog sveobuhvatnog održavanja. Čist motor je ključan za optimalne performanse, dugovječnost motora, pa čak i za očuvanje zdravlja pojedinačnih dijelova.

Čitajući ovaj članak, steći ćete potpuno razumijevanje zamršenosti čišćenja vašeg malog motora i kako ovo redovno održavanje može održati vaš motor u najboljem radu. Naučit ćete kako uočiti znakove da je čišćenje potrebno, alate i postupke potrebne za čišćenje osnovnih komponenti malog motora... Također ćete dobiti uvid u finije aspekte čišćenja i održavanja ovih motora kako biste osigurali njihov dugovječnost.

Znakovi da je vašem malom motoru potrebno čišćenje

  • Poteškoće pri pokretanju: Ovo može ukazivati ​​na problem sa sistemom goriva, moguće začepljen karburator ili prljavu svjećicu.
  • Gubitak snage: Ako vaš motor ne isporučuje snagu kao nekada, nečistoće u različitim komponentama mogu biti krivac.
  • Zastoj motora: Ovo povremeno ili često zastoj motora može biti znak prljavih dijelova motora.
  • Previše dima: Zdrav motor treba da ima čist izduvni gas, ali preveliki dim ili promene boje mogu ukazivati ​​na potrebu za čišćenjem.
  • Oštećena efikasnost goriva: Ako vaša oprema troši više goriva nego inače, možda je vaš mali motor prljav.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, vrijeme je da bolje pogledate i, što je još važnije, očistite.

Sigurno pripremite i prikupite ispravne zalihe

Prije nego počnete čistiti svoj mali motor, važno je izvršiti neke važne pripreme za vlastitu sigurnost i sigurnost vašeg motora.

Uputstva za sigurnost

  • Sigurnosna oprema: Nosite zaštitne rukavice i naočare. Ovi važni zaštitni predmeti mogu zaštititi vaše ruke od abrazivnih sastojaka ili hemikalija i zaštititi vaše oči od mogućih krhotina ili prskanja sredstva za čišćenje. Zapamtite, sigurnost je uvijek na prvom mjestu.
  • Hlađenje: Nikada nemojte raditi na motoru koji je nedavno radio. Pustite da se potpuno ohladi prije početka bilo kakvog rada. Ovo je važno kako bi se spriječile opekotine i druge nezgode povezane s toplotom.
  • Isključite napajanje: Ako koristite bateriju, odspojite i bateriju. Također biste trebali odspojiti svjećice kako biste bili sigurni da je motor potpuno bez struje kako biste spriječili bilo kakve nezgode.
  • Radno okruženje: Organizujte svoj radni prostor. Pobrinite se da imate dobro osvjetljenje da vidite sve dijelove motora, čistu površinu za postavljanje dijelova koje možete ukloniti i spremite alate na dohvat ruke.

Prikupite zalihe

Iako se specifični alati mogu neznatno razlikovati ovisno o vašem specifičnom malom motoru, evo nekih općih zaliha koje biste trebali prikupiti:

  • krpa ili stare novine: uklanja površinsku prljavštinu i hvata sva curenja ili prolivanja tokom čišćenja.
  • Čvrsta četka: Koristi se za uklanjanje prljavštine i ostataka sa različitih dijelova motora.
  • Set odvijača: Neki dijelovi će se možda morati ukloniti. Osnovni set odvijača trebao bi zadovoljiti većinu potreba.
  • (Opciono) Sredstvo za čišćenje karburatora: Koristi se za čišćenje karburatora.
  • (Opcionalno) Voda sa sapunom: Pomaže kod generalnog čišćenja neelektričnih, nepomičnih dijelova.
  • Zamjenski dijelovi: U nekim slučajevima, određene dijelove će možda trebati zamijeniti, a ne samo očistiti.

Mali proces čišćenja motora

Kada čistite mali motor, morate se usredotočiti na nekoliko ključnih područja – eksterijer, sistem goriva, filter zraka, svjećice i karburator. Evo vodiča o tome kako očistiti svaku komponentu.

Vanjsko čišćenje

Vanjsko čišćenje održava vizualni izgled motora i sprječava nakupljanje prljavštine u različitim područjima. Ako je u opremi, uklonite poklopac ili zaslon motora i uklonite plastično kućište ventilatora. Da biste uklonili otpuštene ostatke, koristite čvrstu četku ili puhalicu za lišće.

Za područja s gustom masnoćom koristite jak odmašćivač. Obilno ga poprskajte na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Kada završite s radom, koristite svježu krpu da obrišete ostatke.

čisti sistem goriva

Da li vaš motor dugo stoji sa gasom u rezervoaru za gorivo? Da li je skladišten sa gorivom preko zime? Staro gorivo ostavljeno u sistemu za gorivo duži vremenski period može stvoriti talog koji utiče na performanse motora. Potpuno ispraznite rezervoar za gorivo. Takođe je važno pregledati vodove za gorivo jer oni prenose gorivo od rezervoara do motora; pazite na pukotine ili otvrdnjavanje. Zamijenite ako je potrebno.

čisti sistem goriva

vazdušni filter

Filter zraka osigurava da u motor ulazi samo čist zrak, bez ikakvih čestica prašine ili prljavštine. Metode čišćenja razlikuju se ovisno o tome da li je vaš filter periv ili zamjenjiv.

Za filtere koji se mogu prati, treba ukloniti vanjski element i kućište i krilnu maticu koja drži filter. Lagano tapkajte kako biste uklonili svu prljavštinu i operite toplom vodom sa sapunom. Nakon čišćenja ostavite da se osuši, a zatim ga vratite. Možete koristiti limenku komprimovanog zraka.

S druge strane, za filtere koji se ne mogu prati, samo slijedite upute u priručniku da zamijenite stari filter novim.

čisti filter za vazduh

svjećica

Da biste očistili svjećicu, prvo je morate ukloniti pomoću posebnog ključa za svjećice. Nakon uklanjanja, koristite žičanu četku da uklonite naslage ugljika s elektroda. Ne zaboravite podesiti razmak svjećice prema specifikacijama proizvođača motora.

Međutim, ako je vaša svjećica istrošena ili prljava, preporučuje se da je zamijenite. Održavanje čistih i funkcionalnih svjećica pomaže vašem motoru da se lako pokrene, osigurava optimalnu ekonomičnost goriva i produžuje vijek trajanja vašeg motora.

karburator

Uklonite obujmicu crijeva koja povezuje karburator s dovodom goriva i sve poklopce ili stezaljke koje ga drže na mjestu. Nakon uklanjanja karburatora, otpuhnite svu dodatnu prljavštinu na vanjskom kućištu komprimiranim zrakom. Poprskajte sredstvo za čišćenje karburatora unutar posude ako ima gustog, ljepljivog ostatka. Zatim očistite karburator.

Otvorite posudu karburatora i vizualno provjerite ima li korozije. Ako otkrijete da postoji korozija na karburatoru iznutra, morat ćete ga zamijeniti novim.

Počnite skidati dijelove s dna karburatora s posudom, a zatim napredujte s plovkom, iglom itd., dok ga potpuno ne razdvojite. Obrišite sav materijal koji bi mogao ponovo začepiti mlaz tako što ćete zamagliti preostale dijelove karburatora sredstvom za čišćenje. Uhvatite prekomjerno prskanje ručnikom. Na kraju, pažljivo ponovo sastavite karburator nakon sušenja.

čisti karburator

Ponovo sastavite i ponovo pokrenite svoj mali motor

Kada je čišćenje završeno, sljedeći kritični korak je ponovno sastavljanje motora. Fotografisanje tokom rastavljanja će pomoći da se ponovno sastavljanje bude lakše.

  • Ponovo postavite svjećicu: Koristite ključ da pritegnete svjećicu, ali pazite da ne zategnete previše jer to može oštetiti navoje.
  • Vratite filter za vazduh: Bez obzira da li ste očistili ili zamenili filter za vazduh novim, vaš filter za vazduh sada treba da se vrati na svoje mesto prema priručniku za motor.
  • Ponovo priključite bateriju: Ako ste prethodno isključili bateriju, sada je vrijeme da je ponovo priključite. Uvjerite se da su sve žice ispravno povezane kao i prije.
  • Pokrenite i provjerite: Kada se sve vrati u normalu, vrijeme je za pokretanje motora. Pažljivo slušajte da li nema neobičnih zvukova i vizuelno pregledajte.

Zaključak: Snaga redovnog čišćenja motora

Da bismo obuhvatili suštinu ove rasprave, moramo imati na umu da redovno čišćenje motora nije samo da održava vašu mašinu u dobrom stanju, već i da poboljša njene performanse, produži životni vek i spreči veće probleme.

Međutim, motori, kao i ljudi, dolaze u svim oblicima i veličinama, svaki sa svojim jedinstvenim zahtjevima. Stoga, kada dođe vrijeme za čišćenje, vaš priručnik za motor je vaš neprikosnoveni pratilac.

Konačno, ako vam je potrebna pomoć u objašnjavanju i implementaciji vaših postupaka čišćenja motora BISON, mi smo tu da vam pomognemo. Stoga, ako niste sigurni u vezi sa bilo kojim koracima ili zahtjevima, slobodno nas kontaktirajte.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

mini dizel motor 1
Dizel motor

Mini dizel motor

Pregled Brzi detalji Stanje Nova upotreba Generatorska pumpa Gorivo Dizel taktni 4-taktni cilindar jednostruki

mini benzinski motor 6
motor

Mini benzinski motor

Precizna tehnika obrade Delikatan i lep izgled Dizajn Dobar kvalitet i manje kvarova Izdržljiv i

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima