Početna / Vijesti

Rješavanje problema s peračem pod pritiskom

Rješavanje problema s peračem pod pritiskom

Sadržaj

Imate nizak pritisak vode, ali niste sigurni zašto? Ili se možda vaš uređaj za pranje pod pritiskom uopće ne pokreće. Možda vaš uređaj ima potpuno poseban problem. Bez obzira na vaš problem, možete biti sigurni znajući da ste došli na pravo mjesto. BISON je tu da pruži a kompletan vodič za rješavanje problema s visokotlačnim peračima! Prvo, hajde da pričamo o tome šta je rješavanje problema s visokotlačnim peračem.

Šta je tačno rešavanje problema sa peračem pod pritiskom?

Rješavanje problema s peračem pod pritiskom je proces identifikacije i rješavanja problema s mašinama. To može uključivati ​​nizak pritisak, nestanke struje, curenje i druge operativne probleme. Rješavanje problema s visokotlačnim peračem ima za cilj dijagnosticirati problem i pronaći rješenje kako bi visokotlačni perač ispravno funkcionirao.

Dakle, rješavanje problema s vašom visokotlačnom mašinom za pranje će se razlikovati ovisno o vašem problemu. Kao što možete zamisliti, ovo može postati prilično komplikovano, pa je obično najbolje prepustiti profesionalcima. 

Međutim, ako posjedujete mašinu i želite da je isprobate prije nego što posao povjerite nekom drugom, pročitajte u nastavku.

otklanjanje kvarova u perilici pod pritiskom

Rješavanje problema s visokotlačnim peračem: Objašnjavanje najčešćih problema s visokotlačnim peračem

Ispod ćete pronaći neke od njih najčešći problemi s visokotlačnim peračima i savjete za njihovo rješavanje. Počnimo sa niskim pritiskom.

Nizak pritisak: Uzroci i rješenja

Ovo je obično najčešći problem kod mašina za pranje pod pritiskom. Cijeli smisao korištenja visokopritisnog perača je brzo i jednostavno uklanjanje tvrdokorne prljavštine i prljavštine s površina. Međutim, kada vaša oprema izgubi pritisak, vaša mašina postaje gotovo beskorisna. Nekoliko razloga može uzrokovati nizak pritisak. To uključuje začepljene mlaznice, začepljeni ulazni filteri za vodu, ili kvar pumpe. Možda čak i to vodosnabdijevanje sama po sebi, a ne perač pod pritiskom.

Nedovoljna opskrba vodom, problemi sa crijevima i začepljene mlaznice

Zato započnite provjerom samog izvora vode. Ako je pritisak dobar, utvrdite je li problem u crijevima koja vode vodu iz dovoda vode do jedinice. Pregibi ili curenja mogu značajno smanjiti pritisak. Nakon što ste isključili problem sa crijevom, vrijeme je da provjerite ima li začepljenih mlaznica. Uklonite ga iz štapića i uklonite sve ostatke koji blokiraju otvor.

Zatim provjerite ulazni filter za vodu

Ako mlaznica nije začepljena, ulazni filter za vodu može biti blokiran i uzrokovati probleme. Ulazni filter uklanja ostatke i čestice iz vode prije nego što uđu u pumpu. Ako je začepljen, smanjuje količinu vode koja teče u pumpu, uzrokujući nizak pritisak. Ove filtere je potrebno često mijenjati i najbolje je zamijeniti ih ako sumnjate da mogu uzrokovati probleme s niskim tlakom.

Ako i dalje imate problema, možda je problem sa pumpom

Ako još uvijek osjećate nizak pritisak, vjerovatno je greška vaša pumpa (gdje se stvara pritisak). Ako su zaptivke pumpe istrošene ili im nedostaje ulje, to može uzrokovati nizak pritisak. Da biste provjerili je li pumpa uzrok problema, možete provjeriti curenje ili oštećenje pumpe i provjeriti nivo ulja.

Curenje vode: Uzroci i rješenja

Curenje može biti zbunjujuće i uzrokovati smanjenje PSI. Oni mogu biti uzrokovani istrošene ili oštećene zaptivke/priključci. Alternativno, samo crijevo može biti oštećeno.

Naravno, curenje vode može biti uzrokovano i nepravilnim sastavljanjem ili upotrebom. Dakle, pogledajte priručnik BISON-a i uvjerite se da je vaša mašina za pranje pod pritiskom sastavljena i pravilno korištena. Nakon što je ta mogućnost isključena, pročitajte naše metode rješavanja problema s curenjem uređaja za pranje pod pritiskom u nastavku—počevši s procjenom crijeva.

Crijevo probušeno ili pokidano

Ako vidite izvor curenja u crijevu, uzrok i rješenje će biti očigledni. Samo trebate zamijeniti crijevo. Crijeva se vremenom troše i treba ih često mijenjati. Kako biste spriječili da se to dogodi u budućnosti, pokušajte držati crijeva od tla i izbjegavajte ih savijati ili puštati uređaj za pranje pod pritiskom preko njih.

Istrošene ili oštećene brtve/priključci

Ako samo vidite da voda prska iz same mašine, određivanje tačnog izvora problema može biti izazovno. Problem može biti istrošen ili oštećen zaptivke/priključci.

Oni su odgovorni za sprječavanje curenja vode iz crijeva, pištolja za prskanje ili pumpe. Potražite znakove habanja ili oštećenja, kao što su pukotine ili lomovi. Ako su brtva ili spoj oštećeni, moraju se zamijeniti kako bi se zaustavilo curenje.

Također je bitno provjeriti da li pištolj i štapić propuštaju vodu; ako pištolj i štapić nisu zategnuti ili su o-prstenovi oštećeni, to može uzrokovati curenje.

Gubitak snage ili poteškoće pri pokretanju visokotlačne mašine za pranje: uzroci i rješenja

Šta učiniti ako ne možete da pokrenete visokopritisnu mašinu za pranje? Ili šta ako se mašina za pranje pod pritiskom neočekivano isključi tokom upotrebe? Ovo može biti uzrokovano nečim jednostavnim kao što je neispravna utičnica ili malo goriva. Pretpostavimo da ste isključili ove mogućnosti. Ako je tako, nešto bi moglo biti složenije, kao npr začepljen filter za vazduh, istrošene svjećice, ili nešto drugo.

Problemi vezani za napajanje su manje uobičajeni kada kupujete najbolje perače pod pritiskom, poput onih koje nudimo u BISON-u. Čak i tako, možda ćete naići na ovaj problem – možete provjeriti da li je to jedan od problema u nastavku umjesto da ga nazivate danom i žrtvujete produktivnost.

Procijenite filtere za zrak

Začepljen filter zraka jedan je od najčešćih uzroka problema sa strujom. Filter za zrak je odgovoran za uklanjanje nečistoća i prašine iz zraka prije nego što uđe u motor, a ako se začepi, može ograničiti protok zraka i uzrokovati da motor izgubi snagu ili da se uopće ne pokrene.

Da biste provjerili je li filter za zrak uzrok problema, uklonite filter za zrak i provjerite ima li krhotina ili znakova začepljenja. Ako je filter za vazduh prljav, očistite ga ili zamenite.

Provjerite i zamijenite svjećice

Drugi mogući uzrok problema sa napajanjem uređaja za pranje pod pritiskom je neispravna svjećica. Svjećica je uglavnom odgovorna za iskru koja pokreće motor.

Da biste provjerili uzrokuju li svjećice problem, uklonite ih i provjerite ima li znakova istrošenosti ili oštećenja. Ako su svjećice kontaminirane ili oštećene, moraju se zamijeniti.

Sapun se ne cijedi: uzroci i rješenja

Ovo je problem sa kojim ne možete da živite. Dodavanje sapuna u mašinu za pranje pod pritiskom povećava njenu moć čišćenja. Pretpostavimo da ste provjerili rezervoar za deterdžent i isključili nizak nivo sapuna. Ako je tako, razmotrimo najvjerovatnijeg krivca.

Začepljene mlaznice ili rezervoar za deterdžent

To se može dogoditi kada ostavite sapun u spremniku dok ga čuvate – pjena može stvoriti šljam koji začepi dozator. Ako je to problem, upotrijebite kemijsko sredstvo za čišćenje kako biste vratili spremnik u prvobitno stanje.

Pogrešna mlaznica za sapun

Na tržištu postoje tone različitih mlaznica za pranje pod pritiskom. Ali odabir mlaznice za sapun za vašu mašinu za pranje pod pritiskom je posebno važan. U suprotnom, sapun neće istjecati kako treba. Također, možete na kraju oštetiti svoj uređaj. Općenito ćete htjeti koristiti crnu mlaznicu jer ima najveći otvor.

zamijenite mlaznicu

Vibraciona buka: uzroci i rješenja

Zamislite samo – možda ćete čuti čudnu vibrirajuću buku iz samog uređaja. Treba li zanemariti zvuk i nastaviti čistiti? Naravno da ne!

Različiti dijelovi visokotlačne mašine za pranje su podvrgnuti velikom pritisku i pomicanju tokom rada, a vremenom se mogu olabaviti ili istrošiti. Problem bi mogao dovesti do težih posljedica i skupih popravki ako se ne riješi. Pomoglo bi ako uradite sljedeće:

Da biste riješili problem s vibracijama, prvo pokušajte odrediti izvor buke. Odatle možete početi s pregledom svih dijelova vašeg visokopritisnog perača, uključujući okvir, kotače, ručku i priključke crijeva. Potražite labave ili istrošene dijelove i po potrebi ih zategnite ili zamijenite.

Perači pod pritiskom također imaju dvije specifične komponente koje su poznate po vibriranju. To su pogonska vratila ili pumpe. Provjerite bilo koji od njih i isključite ih.

Ako se problem ne riješi našim prijedlozima iznad, izvor buke može biti začepljen ulaz vode ili nedovoljno ulja u pumpi ili motoru. Stoga provjerite i riješite ove probleme prije nego zakažete posjetu održavanju.

Pitanja o rješavanju problema s visokotlačnim peračem

Većinu vremena, problemi s popravkom visokotlačnog perača mogu se riješiti kod kuće u nekoliko jednostavnih koraka, što znači da se možete vratiti na posao za tren oka.

Međutim, ako nakon dovršetka svih gore navedenih savjeta za rješavanje problema i dalje ne možete točno odrediti uzrok vašeg problema s niskim tlakom, najbolje je da odnesete svoj visokotlačni perač profesionalcu u blizini.

Sve mašine za pranje pod pritiskom imaju minimalni nivo pritiska vode potreban za rad. Mašina može izgorjeti kada radi perilica pod pritiskom ispod ovog nivoa vode ili bez vode.

Razlog je taj što ulazna voda djeluje kao rashladno sredstvo, sprječavajući toplotno oštećenje vodenog kompresora, O-prstenova i drugih unutrašnjih komponenti. Da bi se obezbedilo adekvatno hlađenje, voda mora teći kroz mašinu podešenom brzinom, oduzimajući toplotu iz mašine dok izlazi iz mlaznica.

Stoga čim primijetite da je pritisak vode prenizak, prestanite koristiti mašinu i počnite otklanjati uzrok.

Ulaganje u redovno održavanje uređaja za pranje pod visokim pritiskom omogućit će nesmetano funkcionisanje vaše opreme i spriječiti da se manji problemi pretvore u skupe popravke. Također, kupite dijelove i pribor za visokotlačne perače od renomiranog proizvođača kao što je BISON.

bison mašina za pranje pod pritiskom

zaključak

Vodič za rješavanje problema s visokotlačnim peračem BISON trebao bi vas uputiti u pravom smjeru o tome šta bi vas moglo spriječiti da postignete svoje ciljeve čišćenja. Nadamo se da ste sada sigurniji u rješavanju problema s visokotlačnim peračem i brzo ga vraćate u pogon. Ako i dalje imate pitanja ili želite savjet od stručnjaka BISON-a o svom problemu, ne ustručavajte se kontaktirati – mi smo tu da vam pomognemo oko svih vaših potreba za održavanjem i popravkom.

Bilo da ste vlasnik preduzeća kojem je potrebno stalno čišćenje ili razmišljate o pokretanju poslovanja s visokotlačnim peračem, ne ustručavajte se kontaktirati!

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima