Početna / Vijesti

jednofazni u odnosu na trofazni generator

jednofazni u odnosu na trofazni generator

Sadržaj

Generator energije je neophodan za upravljanje našim svakodnevnim životom tokom nestanka struje. Ali znate li koji su tipovi generatora kada govorimo o izlaznoj snazi? Općenito, monofazni i trofazni generatori su kao rođaci u industriji rezervnih napajanja. Ovaj članak dijeli važne informacije i razlike između jednofaznih i trofaznih generatora. Ako želite saznati ovo znanje, odvojite nekoliko minuta i pročitajte ovaj članak.

jednofazni u odnosu na trofazni generator

monofazni generator

Jednofazni generator koristi jedan AC val za proizvodnju kilovatnog izlaza. Budući da ovi generatori rade iz samo jedne "linije" električne energije koja se generira između žica niske provodljivosti sa ciklusima nagore i nadole, jednofazni generatori neće pružiti tako stabilan izvor energije kao njihovi trofazni kolege. Diferencijalna struja jednofaznog generatora je uglavnom odgovorna za pad nivoa snage u toku procesa. Kako se jedan „naponski vod“ diže do svog vrha i pada nazad, tako se povećava i nivo snage koji generiše.

Na sreću, monofazni generatori ne “ispadaju” i ne gube struju, čak ni na najnižoj tački. Struje niskog ciklusa obično su uočljive tek kada se ovaj generator nadjača. Na primjer, komercijalna svjetla su neophodna za jednofazne generatore, a ipak kruže tako brzo da je treperenje zbog trenutnih niskih tačaka nevidljivo ljudskom oku.

Sve u svemu, jednofazni generator se sastoji od sljedećih karakteristika:

  • Relativno lagano opterećenje
  • Samo dvije komponente namotaja
  • Općenito manje provodljivi namotaj
  • Struja proizvedena jednim naponom
  • Visok rizik od poremećaja napona
  • Visoki troškovi održavanja i niski početni troškovi kupovine
  • Manje efikasan i manje moćan
benzinski i dizel generatori 6

trofazni generator

3-fazni generator proizvodi tri odvojena vala izlazne snage naizmjenične struje. Naizmenična struja koja radi u jednom nizu garantuje neprekidno napajanje i osigurava da energija uvek teče i da nivo snage nikada ne opadne. Zbog ove neprekidne pouzdanosti, trofazni generatori su snažniji i efikasniji, zbog pouzdanosti bez premca.

3-fazni generator oblikuje svoje tri provodničke žice i jednu neutralnu žicu tako da kruži na pomacima od 120 stupnjeva kako bi održao snagu za teže primjene ili mašineriju od kritične važnosti. Odnos od 120 stepeni znači da kako je jedan strujni ciklus najniži, drugi će biti najviši, nudeći komplementarne talasne dužine koje deluju u tangenti kako bi se obezbedila konstantna snaga.

Trofazni generatori nude ravnomjeran balans između isporučene snage i troškova izgradnje i održavanja. Također su svestraniji, s više načina rada električne opreme. Na primjer, operateri mogu odabrati da sinhronizuju sva tri strujna ciklusa za napajanje velike industrijske opreme. Ili, svaka žica provodnika može povezati tri mala komada opreme na pojedinačne strujne vodove unutar jednog trofaznog generatora.

Prvi je često slučaj za napajanje mašine ili sistema u fabrikama i industrijskim aplikacijama. U isto vrijeme, potonji radi u aplikacijama kao što su napajanje liftova u višespratnim poslovnim zgradama i paketima uredskih desktopa.

Sve u svemu, trofazni generator će imati sljedeće karakteristike:

  • Tri struje fluktuiraju u intervalima od 120 stepeni.
  • Tri komponente namotaja od bakra
  • Složenije namotavanje ili ožičenje
  • Lakši i efikasniji
  • Napajajte teška i industrijska opterećenja ili raspodijelite opterećenje na više aplikacija.
  • Ekonomičniji, pouzdaniji i robusniji
5kw super tihi dizel generator trofazni 5

Jednofazni u odnosu na trofazni generatori: Primetne razlike

Broj provodnika

Monofazni generatori koriste samo jedan provodnik, dok trofazni generatori koriste tri. Jedina sličnost između njih je ta što oboje koriste samo jednu neutralnu žicu, što je kritična komponenta koja garantuje da je krug kompletan za generiranje odgovarajuće snage.

Izlazna snaga

Jednofazni generatori obično imaju snagu do 10 kilovata. Oni proizvode napon od 120/240 volti, što ih čini pogodnim za aplikacije manje snage.

S druge strane, trofazni generatori obično na višem naponu, često oko 480 volti. To znači da mogu isporučiti više snage, s nazivnom snagom koja često prelazi 10 kilovata.

trošak

Jednofazni generatori: Ovi generatori imaju tendenciju da budu jeftiniji unapred zbog svog jednostavnijeg dizajna i manje izlazne snage. Međutim, njihovi operativni troškovi mogu biti veći zbog manje efikasnosti i veće potrošnje goriva.

Trofazni generatori: Iako ovi generatori mogu imati višu početnu nabavnu cijenu, oni često nude niže dugoročne operativne troškove zbog svoje veće efikasnosti i manje potrošnje goriva.

Upotreba aplikacije

Zbog ograničene snage koju nude monofazni generatori, vjerojatnije je da ćete ove generatore vidjeti ili koristiti za manje uređaje koji ne zahtijevaju velike količine energije. Idealan za stambenu i laganu komercijalnu upotrebu, za napajanje opreme kao što su svjetla, ventilatori i mali uređaji.

Trofazni generatori su pogodniji za industrijsku primjenu ili mjesta koja zahtijevaju veliku izlaznu snagu, kao što su fabrike, velike komercijalne zgrade ili lokacije koje koriste teške mašine. Data centri su odličan primjer.

Održavanje i stabilnost

Održavanje je jedan od najvažnijih aspekata koji treba uzeti u obzir kada tražite rezervni generator za kupovinu, jer ne želite kupiti generator koji je teško održavati. Nažalost, budući da monofazni generatori rade koristeći samo jedan provodnik, cijeli generator bi se ugasio ako bi ova jedna faza otkazala.

Na sreću, kod trofaznih generatora, ovi generatori su često izdržljiviji zbog svog robusnog dizajna i sposobnosti da podnose veća opterećenja. Ako dođe do kvara u jednoj od faza, druga dva vodiča mogu nositi opterećenje kako bi održali kontinuirano napajanje.

U zakljucku

Dok jednofazni generatori mogu biti prikladniji za manje, manje intenzivne aplikacije, trofazni generatori nude veću efikasnost, izdržljivost i izlaznu snagu, što ih čini prikladnijim izborom za veća okruženja koja zahtijevaju energiju. Uvijek uzmite u obzir svoje specifične potrebe kada birate između ova dva tipa generatora.

Kao vodeći u Kini proizvođač generatora, BISON je posvećen pružanju prvoklasnih energetskih rješenja prema vašim potrebama.

Ako želite da kupite generatore na veliko, pozivamo vas da istražite naš raznolik asortiman proizvoda. Pružamo konkurentne cijene i sveobuhvatnu postprodajnu uslugu kako bismo osigurali da dobijete najbolju vrijednost za svoju investiciju.

Za više informacija o našim proizvodima ili za kupovinu na veliko, slobodno nas kontaktirajte. Odaberite BISON – upravljajte svojim poslovanjem efikasno i pouzdano.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Srodni proizvodi

benzinski i dizel generatori 6
Diesel generator

jednofazni dizel generator

oprema i instrumenti osjetljivi na fluktuacije napona i struje. Ima jedinstveni dvostruki sloj

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima