Početna / Vijesti

Benzinski vs dizel generatori: sveobuhvatno poređenje

Benzinski vs dizel generatori: sveobuhvatno poređenje

Sadržaj

Nije važno jeste li vlasnik malog poduzeća ili pojedinac koji traži generator za napajanje vašeg radnog mjesta ili kuće. Pravilno poznavanje generatora pomoći će vam da donesete informiranu odluku o kupovini. Dvije najčešće vrste koje će doći na tržište generatora su dizel i benzin.

Budući da su benzin i dizel lako dostupni svuda, većina kupaca generatora koji prvi put biraju između ova dva. Ovaj članak ima za cilj pomoći svima da znaju razliku između benzinskih i dizel generatora. Također ćemo vam reći prednosti i nedostatke svake vrste generatora.

benzinski u odnosu na dizel generatore

Dizel agregati

Dizel agregati – koji se nazivaju i dizel agregati – proizvode električnu energiju pomoću električnog generatora i dizel motora. Nekoliko brendova na tržištu prodaje vrhunske i sofisticirane dizel generatore, kao što je BISON.

Pogledajmo prednosti i nedostatke dizel generatora.

Prednosti dizel agregata

Dizel generatori su poznati po dugom vijeku trajanja, malom održavanju i velikoj izdržljivosti. Ostale prednosti su efikasnost, pristupačnost goriva i lako pokretanje.

Dizel motori troše manje goriva od svojih benzinskih, što im omogućava da rade duži vremenski period uz istu količinu snage. U poređenju sa benzinskim generatorima, neki dizel generatori troše samo upola manje goriva.

Konačno, budući da se dizel generatori oslanjaju na kompresiju za sagorijevanje goriva, lako ih je pokrenuti čak i po hladnom vremenu. 

Nedostaci dizel generatora

Nažalost, sve dobre stvari imaju svoju cijenu, a dizel agregati nisu izuzetak. Ovi generatori za teške uslove rada su skuplji od svojih benzinskih kolega. Osim toga, teška konstrukcija znači da su rezervni dijelovi također prilično skupi.

kućni 6kw dizel rezervni generator 5
Jednofazni tihi tip 1 sa vazdušnim hlađenjem za kućnu upotrebu

Benzinski generatori

Benzinski generatori—gasni generatori—su najčešći tip i popularni su među vlasnicima kuća. Laka dostupnost benzina razlog je popularnosti benzinskih generatora. Razmotrimo prednosti i nedostatke benzinskih generatora.

Prednosti benzinskih generatora

Generatori na gorivo su pristupačni i relativno prenosivi. Savršeni su za vlasnike kuća i malih kompanija u potrazi za dugoročnim, pouzdanim i efikasnim generatorom. Osim toga, cijene benzina su konstantno niske i lako dostupne, što znači da su benzinski generatori dugoročno jeftiniji.

Uz to, benzinski generatori su tiši od većine dizel generatora, što je povoljno kada se postavljaju u domove ili druge zatvorene prostore bez zvučne izolacije. Takođe su veoma lagani i prenosivi, što omogućava korisnicima da ih pomeraju po potrebi.

Nedostaci benzinskih generatora

Glavni nedostatak benzinskih generatora je što troše više goriva od dizel generatora. Ovo zahtijeva od vlasnika da skladišti velike količine benzina u svom domu ili na radnom mjestu, što predstavlja opasnost po sigurnost.

Osim toga, budući da benzin gori intenzivnije od dizela, toplinska snaga je znatno veća. Prekomjerna proizvodnja topline opterećuje unutrašnje komponente i zahtijeva često održavanje.

Konačno, benzinski generatori također imaju veće emisije od ostalih generatora, što šteti okolišu. Morate se nositi i sa neželjenim i dosadnim zvukovima koji proizvode benzinski generatori.

Generator sa dvostrukim gorivom od 2000 vati 6
Generator na prirodni plin na dvostruko gorivo 7500 W03453119909

Poređenje benzinskih i dizel generatora

Vrsta goriva

Dizel generatori su bolji izbor od benzinskih. Počnimo sa razmatranjem benzinskog goriva.

Razmislite o skladištenju. Benzin je zapaljiviji od dizela. Dizel je sigurnija opcija jer nema rizika od slučajnog zapaljenja ako ćete svoje gorivo držati u prostoru s otvorenim plamenom ili visokim izvorima topline (kao što je garaža s radionicom).

Dizel takođe ima duži rok trajanja od benzina. Pod odgovarajućim uslovima, dizel gorivo će trajati šest do 12 meseci bez aditiva. S druge strane, benzin ima rok trajanja oko tri mjeseca bez aditiva. Kraći rok trajanja znači da se benzin mora tretirati i koristiti po stopama dva do četiri puta većim od dizela. Ovaj zahtjev za korištenje može dodati značajne troškove posjedovanju generatora.

Nivo buke

Stariji generatori dizel motora su notorno bučni. Ali savremeni modeli nisu. Osim u praznom hodu, rade tiho kao benzinski motor.

Kada rade punim gasom, benzinski generatori mogu napraviti više buke nego dizel. Da bi proizveli dovoljno snage, benzinski motori moraju raditi na većem broju okretaja u minuti od dizel motora. Zbog toga imaju više buke. Većina malih benzinskih generatora radi na 3,600 o/min. Dizel obično radi oko 1,800 o/min.

Održavanje i dugovječnost

U poređenju sa benzinskim generatorima, dizel generatori zahtevaju manje održavanja. Nema svjećica za zamjenu dizela i nema karburatora za održavanje i zamjenu. Vodeno hlađeni dizel motor od 1,800 o/min može raditi 12,000 30,000 do 6,000 10,000 sati bez značajnog održavanja. Uporedivi benzinski generator radit će XNUMX do XNUMX sati prije nego što bude zahtijevao primarnu njegu.

Jedan od razloga zašto dizeli traju duže je taj što dizel motori sagorevaju hladnije od benzinskih. Višak topline uzrokuje habanje benzinskih komponenti. Drugi razlog zašto sistemi dizel motora traju duže je taj što emisije dizel goriva nisu toliko štetne kao emisije benzinskih motora.

Poređenje dizel i benzinskih generatora za produženu upotrebu

Konačno, dizel generatori su bolji za dugotrajnu upotrebu od benzinskih. Većina velikih dizel generatora hlađeni su tekućinom, dok su manji prijenosni generatori hlađeni zrakom. Kod duže upotrebe, modeli sa hlađenjem tekućinom imaju prednost jer se modeli sa zračnim hlađenjem mogu pregrijati kada se koriste tokom dužeg perioda, posebno pri visokim temperaturama okoline.

Dizel generatori su takođe dizajnirani da rade pod velikim opterećenjima tokom dužeg perioda. Bolje rade pod velikim opterećenjem nego pod malim opterećenjem. Benzinski generatori su dizajnirani samo za povremenu upotrebu. Namijenjeni su nečemu drugom osim značajnim nestancima struje.

Benzinski/dizel generatori rade

Dizel generator koristi dizel gorivo za pogon svog motora. Motor se obično sastoji od cilindra, klipa i sistema za ubrizgavanje goriva, koji radi tako što raspršuje finu maglu dizel goriva u cilindar u pravo vrijeme. Gorivo sagorijeva zbog topline stvorene kompresijom zraka unutar cilindra, stvarajući pritisak koji pokreće klip i stvara električnu energiju kroz priključeni generator.

Motor sa unutrašnjim sagorevanjem pretvara gorivo u električnu energiju u benzinskom generatoru. Svjećica pali mješavinu zraka i goriva unutar cilindra motora, koji se obično sastoji od cilindra, klipa i radilice. Rezultirajuća eksplozija stvara pritisak koji pokreće klip, koji rotira radilicu i stvara električnu energiju kroz priključeni generator. Benzinski generatori se obično pokreću pomoću užeta ili prekidača za paljenje.

ekonomičnost goriva

Poznato je da su dizel generatori štedljiviji od benzinskih, što znači da mogu raditi duže sa samo jednim rezervoarom goriva. To čini dizel generatore isplativijom opcijom za poduzeća i pojedince kojima je potrebna stalna struja.

Izlazna snaga

Dizel generatori su generalno snažniji od benzinskih. Ovo čini dizel generatore odličnim izborom za napajanje aplikacija za teške uslove rada kao što su gradilišta, data centri i druge komercijalne industrije. Pružaju pouzdanu snagu čak i tokom perioda najveće potražnje, što ih čini idealnim za kritične operacije.

trošak

Dizel generatori su generalno skuplji za kupovinu od benzinskih. Međutim, dizel generatori su također izdržljiviji i traju duže, što ih čini dobrom investicijom na duge staze. Za usporedbu, benzinski generatori su jeftiniji za kupovinu, ali mogu zahtijevati češće održavanje i zamjenu.

Primjena za benzinske i dizel generatore

Benzinski generatori se često koriste u prijenosnim energetskim aplikacijama kao što su kampiranje i nošenje u prtljažniku. Lagani su i laki za transport, što ih čini idealnim za napajanje malih uređaja i elektronike u kući tokom nestanka struje. Dizel generatori se, s druge strane, često koriste u stacionarnim energetskim aplikacijama kao što su gradilišta, bolnice, podatkovni centri i druge komercijalne industrije. Oni su veći i čvršći od benzinskih generatora, što ih čini pogodnijim za teške aplikacije koje zahtijevaju konstantnu snagu.

zaključak

Nedavna poboljšanja dizel i benzinskih generatora znače da se jaz u efikasnosti značajno smanjio. Danas generatori na dizel gorivo emituju daleko manje zagađenja od svojih prethodnika, a mnogi benzinski generatori mogu zadovoljiti radne potrebe koje su ranije zadovoljavali samo dizel generatori. 

Odabir između ova dva tipa generatora najlakši je kada radite s iskusnim stručnjakom za električnu energiju koji razumije kako ovi nedavni razvoji utiču na performanse generatora.

U BISON-u, naši stručnjaci vam mogu pomoći da shvatite koji je generator najbolji za vas na osnovu lokacije, industrije, potreba za energijom i budžeta. Pozovite naš tim za hitnu pomoć ako vam je potrebna pomoć pri odabiru generatora.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

najbolji inverter generator33054050836
generator

Najbolji inverter generator

Najbolji inverter generator u Kini — BISON inverter generator Ima sposobnost super preopterećenja, što može

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima