Početna / Vijesti

generatori sagorevaju ulje | zašto, znakovi, posljedice, uzroci i rješenja

generatori sagorevaju ulje | zašto, znakovi, posljedice, uzroci i rješenja

Sadržaj

U eri sve veće energetske ovisnosti, generatori ostaju ključna komponenta u osiguravanju neprekidnog napajanja. Ove mašine, koje se često vide kao neopevani heroji tokom nestanka struje, napajaju se naftom da bi obezbedile struju. Međutim, generator koji sagorijeva ulje nije prihvatljivo odbaciti.

BISON će se upustiti u razumijevanje zašto generatori sagorevaju ulje i na koje znakove treba obratiti pažnju koji ukazuju na prekomjernu potrošnju ulja. Nadalje, istražit ćemo efekti sagorevanja ulja i na generatoru i na okolinu, zajedničko uzroci sagorevanja ulja u generatorui preventivne mjere koje se mogu poduzeti ublažiti ovaj problem.

generatori sagorevaju ulje

Zašto generatori sagorevaju ulje?

Generatori sagorevaju ulje kao dio njihovog normalnog rada. Ulje u generatoru igra nekoliko ključnih uloga koje su od vitalnog značaja za efikasan rad mašine i ukupni životni vek. Sada, hajde da se udubimo u to zašto je generatorima potrebno ulje i kako ono doprinosi njihovom funkcionisanju.

  • podmazivanje: Primarna uloga ulja u generatoru je da obezbijedi podmazivanje. Generatori se sastoje od brojnih pokretnih dijelova, uključujući klipove, radilice i bregaste osovine. Ove komponente su podložne trenju tokom rada, što može dovesti do habanja. Ulje stvara tanak sloj između ovih dijelova, smanjujući trenje i sprječavajući prijevremeno habanje.
  • hlađenje: Generatori proizvode značajne količine topline kada rade. Ako se ne upravlja efikasno, ova toplota može izazvati ozbiljna oštećenja komponenti generatora. Ovdje ulazi ulje – ulje cirkulira kroz motor, preuzima toplinu od vrućih komponenti i odvodi je da bi se raspršila, čime se sprječava pregrijavanje.
  • čišćenje: Ulje također igra ključnu ulogu u održavanju čistoće generatora. Sakuplja i zadržava prašinu, prljavštinu i druge čestice koje su ušle u motor. Zatim ih drži u suspenziji ili ih usmjerava na filter za ulje gdje se uklanjaju iz sistema.
  • brtvljenje: Osim podmazivanja, hlađenja i čišćenja, ulje također pomaže u zaptivanje zazora između klipnih prstenova i zidova cilindra u motoru. Ovo sprečava curenje gasova sagorevanja u ulje i održava pritisak u cilindrima, doprinoseći efikasnom radu generatora.

Znakovi da generator gori ulje

Prepoznavanje znakovi da generator gori ulje može pomoći u sprječavanju teških oštećenja i produžiti vijek trajanja vaše mašine. Evo nekoliko ključnih znakova da vaš generator možda sagorijeva previše ulja.

  • Smanjen nivo ulja: Najočigledniji znak je brzo smanjenje nivoa ulja. Ako otkrijete da morate dopunjavati ulje češće nego inače, to može značiti da generator sagorijeva previše ulja.
  • Previše dima: Generatori obično emituju malu količinu izduvnih gasova, ali ako primijetite gust, plavi ili bijeli dim koji izlazi iz izduvne cijevi, to može ukazivati ​​na gorenje ulja.
  • Svećica: Do curenja može doći zbog istrošenih zaptivki ili zaptivki. Ulje koje curi u komoru za izgaranje može zaprljati svjećice, što dovodi do problema kao što su teško paljenje, preskakanje paljenja ili gubitak snage. Ako primijetite ove probleme i vidite ostatke ulja ili čađ na svjećicama, to može ukazivati ​​na izgaranje ulja.
  • Neobični zvukovi: Prekomjerna potrošnja ulja može dovesti do nedovoljnog podmazivanja unutrašnjih komponenti generatora, uzrokujući njihovo brže trošenje. To može dovesti do neuobičajenih zvukova poput kucanja, zveckanja ili piskanja tokom rada.

Efekti sagorevanja ulja

Sagorijevanje ulja u generatorima ima nekoliko posljedica, kako na okoliš, tako i na sam generator. Ovi efekti mogu varirati od doprinosa globalnim ekološkim problemima do smanjenja efikasnosti i životnog vijeka vašeg generatora.

Ekološki uticaj

Generatori koji sagorevaju naftu značajno doprinose emisiji gasova staklene bašte. Proces sagorijevanja oslobađa zagađivače kao što su ugljični dioksid (CO2), metan (CH4) i dušikov oksid (N2O) u atmosferu.

Štaviše, sagorevanje ulja takođe može osloboditi čestice i druge štetne materije koje doprinose zagađenju vazduha. To može dovesti do brojnih zdravstvenih problema kod ljudi, kao što su respiratorni problemi i kardiovaskularne bolesti.

Uticaj na generator

  • Prekomjerno sagorijevanje ulja može imati štetne posljedice na performanse i dugovječnost vašeg generatora. Evo kako:
  • Smanjena efikasnost: Kada ulje iscuri u komoru za sagorevanje, može da razblaži mešavinu goriva i vazduha, čineći sagorevanje manje efikasnim.
  • Potencijalna oštećenja: Prekomjerna potrošnja ulja može dovesti do nedovoljnog podmazivanja unutrašnjih komponenti generatora, uzrokujući njihovo brže trošenje.
  • Zaprljanje svjećice: Kao što je već spomenuto, ulje koje curi u komoru za sagorijevanje može oštetiti svjećice. To može uzrokovati da generator radi grubo, izgubi snagu ili čak ne pokrene.

uzroci i rješenja generatora koji sagorevaju ulje

Prekomjerno sagorijevanje ulja u generatoru može se pripisati različitim razlozima, u rasponu od normalnog habanja do ozbiljnijih mehaničkih problema. Evo nekih uobičajenih uzroka i njihovih rješenja:

Koristite ispravnu vrstu i količinu ulja:

Koristite pogrešno ulje, posebno ono sa nižim viskozitetom nego što proizvođač preporučuje (ili ono što vremenske prilike i temperatura diktiraju). Možda ćete primijetiti pad nivoa ulja dok motor radi.

To je zato što se ulje kreće uz zid cilindra i dovoljno je tanko da radi između klipa i zidova cilindra i kroz mali razmak u svakom od tri klipna prstena. Ulje će se na kraju nakupiti na vrhu klipa i zapaliti mješavinu goriva i zraka iz karburatora tokom sagorijevanja.

Uvijek pogledajte u priručniku vašeg generatora preporučenu vrstu i količinu ulja.

Začepljen filter za vazduh

Ovo je najlakše provjeriti. Tipično, vaš generator ima sklop filtera za zrak na jednom uglu strane motora. Začepljen filter zraka može uzrokovati da motor radi bogato (previše goriva, nedovoljno zraka), što može dovesti do povećane potrošnje ulja. 

Otpustite ili uklonite bilo koji poklopac koji je na mjestu i provjerite filter za zrak. Počinju bijeli, pa to iskoristite kao referencu za koliko su prljavi. Ako je vaš generator pun ostataka ulja i prljavštine, to će uzrokovati da generator sagorijeva ulje.

Ovo se dešava zato što svaki put kada se klip pomeri prema dole tokom radnog ili usisnog takta, šupljina u komori za sagorevanje se širi u veličini i smanjuje pritisak (stvarajući vakuum). 

Ako je filter za zrak začepljen i ograničava, vakuum u komori za sagorijevanje može usisati ulje, podmazujući zidove cilindra kako bi neutralizirao razliku tlaka.

Redovno proveravajte filter za vazduh i po potrebi ga zamenite.

Istrošeni, oštećeni, neusklađeni klipni prstenovi

Klipni prstenovi zatvaraju zazor između klipova i zidova cilindra. Ako su ovi prstenovi istrošeni ili oštećeni, ulje može procuriti u komoru za sagorijevanje i izgorjeti.

Da biste to ispravno potvrdili, morate rastaviti motor i potpuno ukloniti glavu. Biće zabavno ako volite takve stvari.

Ako morate zamijeniti klipne prstenove na vašem generatoru, pobrinite se da kada stavite nove, praznine na svakom prstenu budu razmaknute za 120 stupnjeva, a ne direktno jedna na drugu. Ulje će proći kroz praznine sa malim otporom ako su svi poredani.

Zadatak je najbolje prepustiti kvalifikovanom tehničaru zbog njegove složenosti. Trebalo bi biti moguće da izvrše probu tlaka u vašoj komori za sagorijevanje i utvrde jesu li vam klipni prstenovi istrošeni ili imate probušenu zaptivku glave (slušajući lokaciju izduvnog otvora motora ako postoji curenje).

Izgreban ili oštećen zid cilindra

Pretpostavimo da imate motor koji radi više benzina nego zraka u odnosu na odgovarajući omjer zraka i goriva. U tom slučaju, doživjet će nepotpuno sagorijevanje i općenito će ispuštati crni dim kako bi oslobodio nepropisno izgorjeli ugljik – dio ovog ugljika prianja na vrh klipa i zidove u komori za sagorijevanje.

Ugljik će se vremenom akumulirati, konačno se odlomiti i postati čvrsto smeće. Kako klip ide gore-dolje, on će se zaglaviti između njega i zida cilindra, uzrokujući njegovo izrezivanje. Nakon toga, ulje iz kartera može teći u žljeb i izgorjeti u komori za sagorijevanje.

Ovaj problem obično zahtijeva potpuni remont ili zamjenu motora. Skinite glavu motora, uklonite svjećicu i okrenite zamašnjak u smjeru kazaljke na satu dok se klip ne spusti kako biste provjerili da je to slučaj. Vizuelno pregledajte i opipajte zidove cilindra prstom. Generator će nastaviti gorjeti ulje ako ima žljebove i rezove u sebi.

Prepuhana zaptivka glave

Zaptivka glave zaptiva zazor između bloka motora i glave cilindra. Ako je izduvano, ulje može iscuriti u komoru za sagorevanje ili prolaze rashladne tečnosti.

Popravak će ovisiti o vašoj marki, modelu i tipu motora, ali morate ukloniti glavu. Nakon toga, ostružite staru brtvu i uklonite sve nakupine ugljika. Obavezno promijenite ulje sa svim miješanim emisijama. Ovo je još jedan posao koji najbolje obavlja profesionalac.

Loša brtva ventila

Zaptivke ventila sprečavaju da ulje teče u komoru za sagorevanje kada ne bi trebalo. Ako je zaptivka istrunuta ili oštećena, ulju je dozvoljeno da pobjegne, a na OHV motorima ulje kaplje u komoru za izgaranje dok se ventili otvaraju iznad nje.

Zamjena zaptivki ventila može riješiti ovaj problem. Gumene zaptivke stabla ventila će biti na vrhu opruga. Ovisno o tipu motora, morate ukloniti poklopce ventila i eventualno glavu da biste dobili pristup svemu što vam je potrebno.

Blokirana cijev za ventilaciju kartera

Ako znate gdje se nalazi vaš poklopac ventila (označen je sa "OHV" na motorima s gornjim ventilom), vidjet ćete debelo crno crijevo koje vodi do sklopa filtera za zrak. Odzračna cijev nosi pritisak od kućišta radilice do sklopa filtera zraka.

Ako se ova cijev za odzračivanje na bilo koji način začepi (često smrzavanjem po hladnom vremenu), neće dozvoliti da pritisak curi kroz kućište radilice. Dakle, pritisak se može povećati, gurajući ulje u područja gdje može izgorjeti.

Redovno provjeravanje i čišćenje ventilacijske cijevi može spriječiti ovaj problem. Kada je potrebno, odspojite cijev i uklonite poklopac ventila kako biste bili sigurni da su sve blokade nestale.

Sažetak članka

Ovaj članak pruža sveobuhvatan pregled zašto generatori sagorevaju ulje i nudi rješenja za ublažavanje problema. Razumijevanje zašto vaš generator sagorijeva ulje je ključno za održavanje njegove efikasnosti i produženje njegovog vijeka trajanja.

Većina problema sa sagorijevanjem ulja kod prijenosnih generatora može biti uzrokovana problemima s uljem ili malim dijelovima u stroju. Kada primijetite bilo kakvo neobično ponašanje vašeg generatora, trebali biste odmah provjeriti nivo ulja. Mnogi problemi se lako poprave, ali drugi mogu zahtijevati savjetovanje sa profesionalcem ili proizvođačem generatora za smjernice

Poziv na akciju

U BISON-u, mi smo više nego samo a proizvođač generatora, mi smo vaš partner u poslovanju s generatorima. Razumijemo da je zdravlje generatora ključno za vaše poslovanje, zbog čega smo posvećeni ne samo pružanju vrhunskih generatora, već i dijeljenju naše stručnosti o njihovom održavanju.

Naš tim stručnjaka uvijek radi iza kulisa kako bi osigurao da su naši generatori konstruirani tako da izbjegnu uobičajene probleme kao što je sagorijevanje ulja. Koristimo vrhunske dijelove, slijedimo stroge standarde proizvodnje i provodimo rigorozno testiranje kako bismo osigurali da dobijete proizvod koji je efikasan, pouzdan i dugotrajan.

Ali ne stajemo tu. Vjerujemo u osnaživanje naših kupaca znanjem. Zato dijelimo uvide u sve, od razumijevanja razloga iza sagorijevanja ulja u generatorima do nuđenja rješenja za njegovo ublažavanje. Naš cilj je da vam pomognemo da održite efikasnost vašeg generatora, produžite njegov životni vek i smanjite njegov uticaj na životnu sredinu.

Dakle, ako ste diler generatora koji tražite pouzdanog partnera, razmislite o BISON-u.

BISON – Napajanje vašeg života, osnaživanje vas znanjem!

proizvodi bizona

Često postavljana pitanja o generatorima koji sagorevaju ulje

Ako nemate curenje ulja, vaš motor vjerovatno gori ulje. Ovo se dešava kada neispravni delovi motora dopuštaju da ulje uđe u komoru za sagorevanje. Ulje se zatim sagorijeva s gorivom, stvarajući plavi dim.

Imati filter za ulje za generator je također dobra ideja. Filteri za ulje uklanjaju ostatke i prljavštinu iz ulja, koja će se akumulirati tokom vremena i uzrokovati oštećenje motora ako se ne ukloni. Budite sigurni da koristite ispravan tip filtera za ulje za vaš model generatora.

Ulje vašeg generatora treba mijenjati u skladu sa smjernicama proizvođača, koje se mogu razlikovati ovisno o modelu i starosti vašeg generatora. Ulje treba mijenjati nakon 20-50 sati korištenja ili najmanje jednom godišnje. Uvijek provjerite nivo ulja između izmjena ulja i dodajte još ako je potrebno.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

7kw dizel generatori 6
Diesel generator

7kw dizel agregati

BISON 7kW dizel generator je pouzdan i moćan izvor rezervne energije za vaše

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima