Početna / Vijesti

generator THD: sve što trebate znati

generator THD: sve što trebate znati

Sadržaj

Čisti sirovi sinusni val je teoretski koncept koji može proizvesti samo idealan alternator sa savršeno raspoređenim namotajima statora, što rezultira savršeno ujednačenim magnetskim poljem. U praksi, nijedan uslov nije postignut, a izlazni talasni oblik bilo kog radnog alternatora će odstupiti od savršenog talasnog oblika.

Kvalitet energije bilo koje vrste generatora i opterećenje koje može pružiti se procjenjuju kroz THD vrijednost. Harmonici koji prelaze prihvatljive granice mogu uzrokovati razne probleme, uključujući pregrijavanje opreme, vibracije, buku, oštećenje ili kvar elektronske opreme, smetnje upravljačkog kruga i komunikacija, smanjene performanse sistema, pa čak i požar.

U sljedećim člancima možete naučiti šta je totalna harmonijska distorzija (THD). i zašto je to važno, kao i saznati više o efekti harmonijskog izobličenja i druge teme.

generator thd

Da li je THD generatora važan?

Impedancija izvora svakog prijenosnog generatora mijenja se s vremenom nakon promjene opterećenja dok se sistem ponovo ne stabilizira. Za bilo koju datu promjenu opterećenja trenutne vrijednosti struje, generator će proizvesti najmanju ukupnu harmonijsku distorziju, ili THD, s najnižom internom reaktancijom.

To ćete razumjeti sljedećom logikom. Kada iznenada prebacite relativno veliko opterećenje na mali generator, vrijednosti frekvencije i napona fluktuiraju sve dok se AVR i regulator frekvencije ne prilagode promjeni opterećenja.

To je razlog zašto nelinearna opterećenja dobro rade na snazi ​​i proizvode veliku ukupnu harmonijsku distorziju na generatorima. 

Štetni efekti na prijenosne generatore

a) Nepravilan rad AVR-a

Automatski regulator napona (AVR) može osjetiti pogrešan napon na terminalima statora ako je iznos THD-V visok i regulirat će generator na pogrešan nivo.

b) Nepravilne fluktuacije brzine

Regulator frekvencije naizmjenične struje može se lako pokvariti zbog velike ukupne harmonijske distorzije. Ovi regulatori dobijaju signal povratne sprege o brzini senzorom frekvencije izlaznog napona unutar AVR jedinice. Prekomjerna ukupna harmonijska distorzija može uzrokovati probleme u scenarijima koji uključuju višestruke prelaze nule u ciklusu, što dovodi do netačnih mjerenja i nestabilnosti sistema upravljanja brzinom.

Ostali štetni efekti harmonika

Različite vrste opterećenja doživljavaju i druge štetne efekte harmonika. Detalje o ovim efektima možete saznati u narednim odjeljcima.

c) Trenutni efekti

Harmonični naponi mogu negativno utjecati na elektroničku opremu, uzrokovati vibracije i buku i uzrokovati smetnje u komunikacijskim i upravljačkim krugovima.

d) Dugoročni efekti

Dugotrajni učinci su uzrokovani mehaničkim zamorom uzrokovanim vibracijama i toplinom. Oni uključuju zagrijavanje kondenzatora uzrokovano gubicima provodljivosti i dielektrične histereze. Visok THD može uzrokovati kvar dielektrika i zagrijavanje.

thd generatora bizona

Kako smanjiti THD generatora?

Važno je napomenuti da svi generatori proizvode neki THD. Međutim, neki generatori proizvode više THD od drugih. Važno je odabrati generator s niskim THD ocjenom, posebno ako napajate osjetljivu elektroničku opremu. Postoji nekoliko načina da se smanji THD generatora, uključujući:

Odaberite tip generatora s niskim THD ocjenom. 

Generatori pretvarača koristite napredna elektronska kola za proizvodnju čiste, stabilne izlazne snage sa niskim THD. Oni generišu izmjeničnu struju, pretvaraju je u DC, a zatim je pretvaraju natrag u AC uz preciznu kontrolu napona i frekvencije. Ova tehnologija eliminira većinu harmonijskih izobličenja, što ih čini idealnim za osjetljivu elektroniku.

Inverterski generatori uključuju digitalnu regulaciju napona, automatsko prepoznavanje opterećenja i napredne sisteme filtriranja kako bi osigurali niski THD izlaz. Ove karakteristike doprinose visokokvalitetnom napajanju i zaštiti povezanih uređaja.

Automatski regulatori napona (AVR)

AVR sistemi regulišu izlazni napon generatora kako bi održali stabilan nivo napona. Smanjenjem fluktuacija napona i izobličenja, AVR pomaže u smanjenju nivoa THD u izlaznoj snazi. Osigurava konstantno i čisto napajanje osjetljivim opterećenjima.

AVR tehnologija se može integrirati u različite generatore, kao što su prijenosni generatori i rezervne jedinice, kako bi se osigurala niska THD snaga. Nudi isplativo rješenje za poboljšanje kvaliteta električne energije bez potrebe za opsežnim promjenama na generatoru.

THD filteri

neki dizel generatori koristite posebne filtere za smanjenje harmonijske distorzije u izlaznoj snazi. Ovi filteri uklanjaju neželjene harmonijske frekvencije, što rezultira čistijim talasnim oblikom sa nižim THD nivoima.

Ovi dizel generatori sa THD filterima se generalno koriste u aplikacijama sa visokim kapacitetom snage i strogim THD zahtevima. Oni pružaju stabilnu i pouzdanu snagu za industrijske, komercijalne i kritične infrastrukturne aplikacije.

Smanjite snagu generatora

Odaberite generator niskog THD-a sa dovoljnom izlaznom snagom da zadovolji vaše potrebe. Prevelika ili manja veličina generatora će uticati na njegovu efikasnost i kvalitet napajanja. Procijenite ukupne potrebe za snagom opreme koju planirate spojiti na generator. Uzmite u obzir i kontinuiranu i vršnu potražnju za snagom kako biste osigurali da generator može podnijeti opterećenje bez utjecaja na kvalitetu energije.

Sigurnosne karakteristike i zaštitni mehanizmi

  • Zaštita od preopterećenja: Uvjerite se da generator ima ugrađenu zaštitu od preopterećenja, što može uzrokovati pad napona i povećanje nivoa THD-a. Karakteristike kao što su prekidači i mehanizmi za detekciju preopterećenja štite generator i povezanu opremu.
  • Regulacija napona i zaštita od prenapona: Potražite generatore sa mogućnošću regulacije napona kako biste održali stabilne izlazne napone. Funkcije zaštite od prenapona mogu zaštititi osjetljivu elektroniku od skokova napona i prolaznih pojava.

zaključak

THD generatora je važan faktor pri odabiru i radu generatora. Generatori niskog THD-a su neophodni za pružanje čiste i stabilne struje. 

Tražite li pouzdanog proizvođača generatora koji daje prednost kvaliteti i efikasnosti? Ne tražite dalje! BISON, vodeći proizvođač generatora u Kini, je tu da zadovolji vaše potrebe.

BISON generatori su posebno dizajnirani da ponude nisku ukupnu harmonijsku distorziju (THD), osiguravajući čistiju izlaznu snagu. Sa THD ocjenama u skladu sa industrijskim standardima, naši generatori garantuju sigurno, efikasno i stabilno napajanje, minimizirajući rizik od oštećenja vaših osjetljivih elektroničkih uređaja.

Partnerstvom s nama, pridružit ćete se mreži poduzeća vođenih inovacijama i izvrsnošću. Kontaktirajte nas danas za više informacija o našem programu zastupništva.

generatori bizona

Najčešća pitanja o utišavanju vašeg generatora

Možda se pitate “Šta je normalan THD?”. Opće dopuštene granice ukupne harmonijske distorzije za različite vrste opreme su:

  • Kablovi: izobličenje napona za zaštitu jezgre = 10%
  • Osetljiva elektronika: Izobličenje napona = 5%; međutim, postotak pojedinačnih harmonika trebao bi biti ograničen na 3%.
  • Asinhrone mašine: izobličenje struje statora = 1.5 do 3.5%
  • Sinhrone mašine: izobličenje struje statora = 1.3 do 1.4%.
  • Kondenzatori: Izobličenje struje = 83% sa preopterećenjem od 30%. Prenaponi će biti i do 10%.
  • Zaštita osjetljive opreme: Generatori s niskim THD-om štite osjetljivu elektroniku smanjujući fluktuacije napona i izobličenje valnog oblika. Generatori niskog THD-a su neophodni za napajanje osjetljive elektronike kao što su kompjuteri, medicinska oprema i audio/video sistemi. Ovi uređaji su podložni harmonijskom izobličenju, a generator niskog THD-a osigurava njihov siguran i nesmetan rad.
  • Izbjegavanje oštećenja podataka i kvarova sistema: Visoki nivoi THD-a mogu dovesti do oštećenja podataka, kvarova, pa čak i kolapsa sistema u osjetljivoj elektronskoj opremi.
    Minimiziranje gubitaka energije: Harmonična izobličenja u napajanju mogu dovesti do povećanih gubitaka u energetskim komponentama i distributivnim sistemima.
  • Ograničenja IEEE 519 i THD: Standard 519 Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) postavlja ograničenja na nivoe THD-a kako bi se osigurao kvalitet električne energije i spriječile smetnje u komunalnim mrežama.
  • Zahtjevi Agencije za zaštitu okoliša (EPA): Neke primjene, kao što su ekološki osjetljiva područja, zahtijevaju usklađenost sa propisima EPA za harmonijsku distorziju.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

5kva dizel generator 6
Diesel generator

Traži se dizel agregat 5kva

Tražim dizel generator 5kva Ovo je prijenosni jednofazni dizel generator od 5kva. Dizel generatori su jednostavni

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima