Početna / Vijesti

kako skladištiti generator: osiguravanje dugovječnosti i sigurnosti

kako skladištiti generator: osiguravanje dugovječnosti i sigurnosti

Sadržaj

Generator, najjednostavnije rečeno, je mašina koja pretvara mehaničku energiju u električnu. Bilo da ste na kampovanju, na gradilištu ili tokom neočekivanog nestanka struje, generator je nesumnjivo bitan dio opreme. Međutim, posjedovanje generatora također uključuje odgovornost za pravilno skladištenje.

Ispravno skladištenje vašeg generatora je ključno, ne samo za dugovječnost mašine, već i za sigurnost. Ako se ne skladišti pravilno, generator može iscuriti gorivo ili ulje, stvarajući potencijalnu opasnost od požara. Osim toga, izlaganje teškim okruženjima može uzrokovati mehaničku koroziju i oštećenja, što dovodi do skupih popravki ili čak zamjene. Stoga je važno znati kako bezbedno i pravilno skladištiti svoj generator kada nije u upotrebi, tako da bude spreman za upotrebu sledeći put kada vam zatreba.

Ovaj članak ima za cilj da vas vodi kroz proces pravilnog skladištenja vašeg generatora kako bi se osigurale njegove optimalne performanse i dugovječnost. Udubićemo se u korake i mjere predostrožnosti koje su potrebne za to bezbedno skladištiti generator, pomaže vam da izbjegnete zamke nepravilnog skladištenja.

kako pohraniti generator

Gdje pohraniti generator?

Kada skladištenje prijenosnog generatora, odabir sigurnog, dobro prozračenog i suvog mjesta je od suštinskog značaja kako bi se spriječila oštećenja i osigurala spremnost za upotrebu kada je to potrebno. Idealno je držati ga dalje od stvarnih ili čak potencijalnih izvora vatre ili topline. Evo nekoliko savjeta o tome gdje pohraniti prijenosni generator.

Pohranite generator napolju

Iako je to moguće skladištite generator na otvorenom, općenito se ne preporučuje jer skladištenje na otvorenom može oštetiti generator i skratiti mu vijek trajanja. Evo nekoliko razloga zašto skladištenje generatora vani može biti izazovno:

  • Otvoreno i vanjsko skladištenje može izložiti generator snijegu, kiši, vjetru i drugim vremenskim uvjetima, koji mogu uzrokovati rđu, koroziju i oštećenje električnih komponenti.
  • Skladištenje na otvorenom može uzrokovati da se vlaga i vlaga skupljaju unutar generatora, oštećujući električne komponente i podstičući rast buđi i plijesni.
  • Izloženost sunčevim UV zracima može uzrokovati pucanje i lomljenje plastičnih i gumenih dijelova generatora.
  • Skladištenje generatora vani može ga učiniti ranjivijim na krađu i vandalizam, oštetiti jedinicu ili dovesti do potpunog gubitka generatora.

Ako trebate pohraniti generator na otvorenom prostoru, odaberite a lokacija koja je suha i zaštićena od vremenskih nepogoda koliko god je moguce. U isto vrijeme, najbolje bi bilo pokriti generator poklopcem generatora ili ceradom. Ovo će pomoći u sprečavanju oštećenja generatora vodom i zaštititi ga od blata, prljavštine i krhotina.

Pohranite generator u zatvorenom prostoru

Najbolje mjesto za pohranu prijenosnog generatora je u zatvorenom prostoru, generator možete pohraniti u dijelu kuće koji se ne koristi za stanovanje, kao npr. garaža, utility roomsuch, šupak, ili podrum

  • Izaberite mesto koje je suvo i provetreno. Ovo će zaštititi generator od vanjskih elemenata i spriječiti da vlaga uđe u generator, što može oštetiti električne komponente.
  • Zaštitite svoj generator od zapaljivih materija kao što su benzin, rezervoari za propan i druge hemikalije. To će pomoći u sprječavanju požara i eksplozija zbog ovih materijala.
  • Također postavite generator na stabilnu i ravnu površinu kako biste spriječili da se prevrne.

Slijedeći ove savjete, možete držati svoj generator sigurno u zatvorenom prostoru i spreman za upotrebu kada je to potrebno. Međutim, bitno je napomenuti da lokalni zakoni i propisi mogu zabraniti skladištenje generatora unutar stambene zgrade.

Koraci za spremanje vašeg generatora

Dodajte ulje u cilindar

Ako vaš generator nema curenja i u dobrom je stanju, neće trošiti mnogo ulja. Ali prije nego što ga stavite u skladište, provjerite nivo ulja i dopunite. Za većinu generatora to će biti samo nekoliko kašičica. Možete koristiti obično motorno ulje.

Morate pokriti, nakon dodavanja ulja, rupu čistim tepihom (da uhvatite ulje koje bi moglo prskati) i povući povratni starter vašeg generatora nekoliko puta kako biste ulje ugurali u klipne prstenove i otvor cilindra.

Nakon što završite, možete ponovo ugraditi svjećicu i ponovo spojiti žicu.

Ispraznite gorivo (ili ga stabilizirajte)

Idealno bi bilo da generator ostane bez goriva prije nego što ga odložite. Ovo predstavlja značajnu opasnost od požara. Ostavljanje goriva u rezervoaru predugo može uzrokovati probleme kao što su začepljeni vodovi za gorivo, problemi s karburatorom i oštećenje motora, što onemogućuje pokretanje generatora kada vam je sljedeći put potreban. Ovaj korak je jednostavan. Samo iznesite generator napolje i pokrenite ga. Pustite ga da nastavi da radi sve dok mu ne ponestane goriva. Kao rezultat toga, bilo koje gorivo preostalo u vašim vodovima za gorivo će se sagorjeti.

Ako ne možete da ispraznite rezervoar, dodajte stabilizator goriva u ceo rezervoar za gas u generatoru. Pustite motor da radi jednu minutu da se stabilizator dobro rasporedi po sistemu. Stabilizator goriva može pomoći tako što sprečava da gorivo skuplja vlagu i propada u rezervoaru. Također će spriječiti da benzin istroši razne gumene i plastične dijelove vašeg generatora. Na taj način bi trebalo da počne sledeći put kada vam zatreba, i to sa punim rezervoarom goriva. Osim toga, pokretanje generatora na nekoliko minuta svakih nekoliko sedmica može pomoći u cirkulaciji goriva i spriječiti njegovo kvarenje.

Općenito, najbolje je izbjegavati skladištenje generatora s gorivom na duži period.

Provjerite ima li oštećenih komponenti

Prije odlaganja generatora, obavezno ga temeljito pregledajte. Potražite labave ili zalutale žice, korodirane ili oštećene dijelove, labave ili nedostajuće vijke i zamijenite ih. Ako zanemarite zamjenu ovih dijelova, oštećenja se mogu značajno povećati dok je generator u skladištu. Područja koja biste trebali provjeriti uključuju:

  • Creva
  • Rezervoari za gorivo
  • Odvodnik iskre
  • Prekidači
  • Točkovi
  • Drška
provera generatora

Očistite prljavštinu i ostatke

Također ćete htjeti očistiti svoj generator prije nego što ga odložite. Uklonite prosuto ulje ili gorivo s površine i očistite sve ostatke izvan generatora. Prljavština i ostaci na generatoru mogu pojesti brtve i prekidače. Sve što je potrebno je brzo brisanje čistom krpom i odmašćivačem.

Odspojite bateriju

Ako vaš generator ima bateriju, najbolje je da je odspojite prije skladištenja. Ovo pomaže u očuvanju vijeka trajanja baterije i sprječava sve potencijalne električne probleme. Čuvajte bateriju na hladnom i suvom mestu dalje od generatora.

Čuvanje generatora

Počnite pokrivanjem generatora visokokvalitetnom ceradom ili posebno dizajniranim poklopcem generatora kako biste ga zaštitili od prašine, vlage i drugih elemenata okoline koji mogu uzrokovati štetu. Kako biste ga zaštitili od vlage i potencijalne poplave, podignite generator tako što ćete ga postaviti na paletu ili sličnu površinu. Na kraju, osigurajte sigurnost generatora tako što ćete ga pričvrstiti čvrstom bravom i lancem, ne samo da biste spriječili krađu već i da biste spriječili slučajno prevrtanje, što bi moglo dovesti do oštećenja ili ozljeda. Ovim koracima možete bezbedno pohraniti svoj generator, osiguravajući njegovu spremnost za sljedeću upotrebu.

U zakljucku

Pravilna priprema i skladištenje vašeg generatora su najvažniji za njegovu dugovječnost i funkcionalnost. U ovom vodiču pogledali smo osnove skladištenja generatora i kako pohraniti generator kada nije u upotrebi. Ovi koraci ne samo da produžuju životni vek vašeg generatora već i osiguravaju njegovu spremnost za upotrebu kada je to potrebno.

U BISON-u, mi smo više nego samo a profesionalni proizvođač generatora. Mi smo sveobuhvatan resurs za sve vaše potrebe generatora. Naši kupci uživaju u pristupu bogatom znanju na našoj web stranici koje pokriva sve od upotrebe, održavanja do skladištenja. Kada odaberete BISON generator, ne ulažete samo u visokokvalitetan, pouzdan proizvod, već i u kompaniju koja je posvećena da vam pruži potrebne informacije kako biste maksimalno iskoristili potencijal vašeg generatora. Vjerujte BISON-u, gdje se moć susreće sa znanjem.

popust na generator

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima