Početna / Vijesti

visokotlačni perač PSI vs GPM

visokotlačni perač PSI vs GPM

Sadržaj

Kada kupujete najbolji visokotlačni perač, morate znati koliko vam je energije potrebno. Također određuje možete li koristiti električnu jedinicu ili trebate preći na plin. Da li želite da znate šta su perači pod pritiskom PSI i GPM, koja je razlika između njih i koji je najvažniji? Onda je ovaj vodič za vas.

Perač pod pritiskom psi vs gpm

Perač pod pritiskom PSI

Većini ljudi je poznato visokotlačni perač PSIili funti po kvadratnom inču. Mjeri koliko jako voda udara i pomaže vam da shvatite njenu sposobnost da izbaci zarobljene ostatke.

Kao što možete pretpostaviti, što je veći PSI, voda ima više snage. U mnogim slučajevima, što je veće, to bolje. Međutim, previše stresa može biti loša stvar. Moguće je početi skidati boju s automobila, kidati drvo s palubnih dasaka, pa čak i započeti druge vrste oštećenja uz umjerenu snagu i usku mlaznicu. Utjecajem vode možete upravljati korištenjem širokog kuta mlaznice koji vam i dalje daje potrebno uklanjanje.

Zapamtite, efikasna upotreba mašine za pranje pod pritiskom ne zavisi samo od visokog PSI. Radi se o postizanju prave ravnoteže između PSI i GPM – ali o tome kasnije. Sada kada smo detaljno istražili PSI, ostanite sa nama dok ulazimo u GPM u našoj sljedećoj raspravi.

Uređaj za pranje pod pritiskom GPM

Pojam “galona po minuti” (GPM) koristi se za mjerenje protoka vode proizvedene peračem pod pritiskom.

Za razliku od PSI, ne postoji rizik od oštećenja uzrokovanih prekomjernim protokom vode. Što je viši GPM rejting, objekt će se brže kretati nakon što ga sila olabavi.

Upotreba mašine za pranje pod pritiskom sa neispravnim GPM može dovesti do neefikasnog čišćenja. Nizak GPM može rezultirati dužim vremenom čišćenja jer jednostavno neće tako brzo isprati prljavštinu i ostatke. Suprotno tome, previsok GPM može dovesti do rasipanja vode i potencijalnog oštećenja vode.

Kako mogu izračunati GPM?

Formula za pronalaženje GPM je 60 podijeljeno sa sekundama koje su potrebne da se napuni kontejner ili rezervoar od jednog galona (60/sec = GPM). Na primjer, galonski spremnik napuni se za pet sekundi. 60/5 = 12 GPM. (60 podijeljeno sa 5 je jednako 12 galona/minuti.)

Perač pod pritiskom PSI u odnosu na GPM

Kombinacija PSI i GPM-a obavlja posao. PSI u odnosu na GPM pobjednik će zavisiti od zadatka koji treba izvršiti. Da li redovno čistite žvake sa trotoara? Imate li posla sa mrljama od katrana svaki put kada čistite? Tražite visok PSI rejting. 

Radite li na standardnim projektima poboljšanja doma kao što su obloge, prozori i palube? Visok GPM će vam pomoći da brže završite posao.

Prepoznavanje vašeg idealnog PSI (niskog ili visokog) dobar je početak za većinu vlasnika kuća. Kada dobijete željeni PSI, potražite veći GPM broj da biste postigli bolje performanse. Kada razmišljate o dva ili više visokotlačnih perača sa PSI asortimanom koji tražite i želite znati koji je bolji, razmislite o formuli za jedinice za čišćenje. On množi dvije vrijednosti zajedno kako bi vam dao procjenu ukupnog kapaciteta čišćenja.

Pogledajmo primjer dva visokotlačna perača.

Perač pod pritiskom 1:

  • PSI ocjena = 3200 PSI 
  • GPM Ocjena = 2.5 GPM
  • Jedinice za čišćenje (CU) = 2.5 x 3200 = 8000 CU 

Perač pod pritiskom 2:

  • PSI ocjena = 3300 PSI 
  • GPM Ocjena = 2.4 GPM
  • Jedinice za čišćenje (CU) 3300 x 2.4 = 7920 CU

Iako druga mašina za pranje pod pritiskom ima veći PSI, prva ima veću jedinicu za čišćenje. Oni su blizu, ali u poređenju sa tim, posao ćete obavljati efikasnije sa mašinom sa nižim PSI.

Odaberite PSI i GPM koji odgovaraju vašim potrebama čišćenja

  • Vrsta čišćenja: Priroda zadatka čišćenja igra važnu ulogu u određivanju odgovarajućeg PSI (funta po kvadratnom inču) i GPM (galona po minuti). Laki zadaci poput pranja automobila ili vanjskog namještaja obično zahtijevaju niže PSI i GPM, dok teški zadaci kao što je čišćenje betonskog prilaza ili skidanje boje zahtijevaju veće PSI i GPM.
  • Površina za čišćenje: Materijal površine koja se čisti je još jedan ključni faktor. Visok PSI može oštetiti osjetljive površine poput eksterijera vozila ili drvenih paluba, pa je prikladan uređaj za pranje pod pritiskom s nižim PSI i GPM. S druge strane, elastične površine poput betona ili cigle mogu izdržati i mogu čak zahtijevati veći PSI i GPM za efikasno čišćenje.
  • Budžetska razmatranja: Perači pod pritiskom sa višim PSI i GPM ocjenama općenito koštaju više. Procijenite svoj budžet i razmotrite isplativost na osnovu vaših specifičnih potreba. Zapamtite, ne radi se uvijek o dobivanju najvećeg PSI ili GPM-a, već o pronalaženju prave ravnoteže za vaše zadatke čišćenja.

Primjeri zahtjeva za PSI i GPM za različite zadatke čišćenja

Lagani zadaci čišćenja obično uključuju one koji zahtijevaju delikatan odnos snaga kako bi se osiguralo efikasno čišćenje bez nanošenja štete. Ovi zadaci su uobičajeni u stambenim okruženjima i uključuju aktivnosti poput pranja automobila, čišćenja dvorišta ili ispiranja vanjskog namještaja.

Laki zadaciinstrukcijePSIGPM
Pranje automobilaDelikatni uzorak prskanja, mlaznica udaljena metar.1600-19002.0-2.5
Patio CleaningPočnite nisko, povećajte po potrebi, široko prskanje.1800-20002.3-2.5
Ispiranje namještajaŠiroko raspršivanje, izbjegavajte pukotine/fuge.1600-18002.0-2.2

Srednji zadaci čišćenja zahtijevaju više snage i preciznosti u odnosu na lake zadatke. Ovi zadaci često uključuju površine koje mogu izdržati veći pritisak bez oštećenja, kao što su betonski podovi ili kućne fasade.

Srednji zadaciinstrukcijePSIGPM
Dirt RemovalSrednje prskanje, postepeno povećanje pritiska.2000-23002.5-2.8
Siding CleaningPočetak odozgo prema dolje, kutna mlaznica.2200-25002.8-3.0
Pranje ogradeSrednje prskanje, stabilna udaljenost.2000-23002.5-2.8

Teški zadaci čišćenja obično uključuje uklanjanje tvrdokorne, ukorijenjene prljavštine ili supstanci poput boje ili grafita. Oni također mogu uključivati ​​industrijske primjene kao što je čišćenje opreme.

Heavy TasksinstrukcijePSIGPM
Uklanjanje bojeUski raspršivač, postepeno povećanje pritiska.2500-28003.0-3.3
Iskorenjivanje grafitaSrednje prskanje, postepeno povećanje pritiska.2600-30003.2-3.5
Čišćenje opremeŠiroko raspršivanje, stabilna udaljenost.2800-30003.3-3.5

Pravi perač pod pritiskom sa ispravnim PSI i GPM može se uhvatiti u koštac sa bilo kojim zadatkom čišćenja. Kontaktirajte naš tim za personalizirane savjete o odabiru savršenog visokotlačnog perača za vaše potrebe. Djelujte danas!

Bison serija mašina za pranje pod pritiskom

zaključak

U zaključku, razumijevanje PSI (funti po kvadratnom inču) i GPM (galona po minuti) kada koristite uređaj za pranje pod pritiskom je ključno za efikasnost i sigurnost. Ova dva mjerenja direktno utiču na snagu čišćenja vaše mašine i mogu značajno uticati na ishod vaših zadataka čišćenja.

Poziv na akciju

BISON je spreman i voljan da vam pomogne u donošenju informisanog izbora koji će vaše površine učiniti sjajnim i čistim u trenu. Posjetite našu seriju visokotlačnih mašina za pranje na https://www.bisonindustry.com/high-pressure-washer/ za više informacija o različitim modelima visokotlačnih perača, njihove PSI i GPM specifikacije, kao i savjete o tome kako ih efikasno koristiti.

BISON mašine za pranje pod pritiskom imaju dobar balans PSI i GPM izvan kapije zahvaljujući namjernom uparivanju motora i pumpe. Kako rastete u PSI, obično rastete iu GPM-u. 

Ako se još uvijek pitate koja je najbolja kombinacija, preporučujemo da počnete s nečim u rasponu od 3000 – 3500 PSI/2.0 – 2.5 GPM. Ovi uređaji za pranje pod pritiskom su pogodni za većinu vlasnika kuća, jer rade efikasno i pristupačni su. 

Najčešća pitanja o visokotlačnim peračima PSI i GPM

Kao vodič, betonski prilaz sa umjerenom prljavštinom, oko 3000 PSI i 4.0 GPM će učiniti najbolje, najefikasnije i vremenski efikasno čišćenje. Pranje vašeg prilaza pod pritiskom može pomoći u smanjenju habanja betona i poboljšati izgled vašeg doma bez narušavanja. Perači pod pritiskom mogu ukloniti plijesan, masnoću i mrlje sa prilaza.

Cijena je najveći nedostatak visokotlačnih perača s visokim GPM ocjenama. Međutim, za efikasnije i efektivnije čišćenje dobijate ono što plaćate.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da perači sa većim GPM pritiskom mogu biti izazovniji za kontrolu. Mogli biste slučajno oštetiti površine ako niste navikli na pranje pod visokim pritiskom s visokotlačnim peračem GPM.

Konačno, mašine za pranje pod visokim GPM zahtevaju više održavanja od mašina za pranje pod niskim GPM pritiskom. Morate češće čistiti filter i osigurati da je pumpa pravilno podmazana.

Perač pod visokim pritiskom je dobar ako ste spremni platiti više za visokotlačni perač i ako vam odgovara više održavanja. Ali ako vam treba više vremena da odlučite da li ste spremni za pranje pod visokim GPM pritiskom, najbolje je započeti s niskim GPM peračem. Naravno, uvijek možete nadograditi kasnije.

Uobičajeno, izvođači radova ili profesionalni čistači preferiraju mašinu s većim GPM-om u odnosu na PSI jer koriste rješenja za čišćenje za otpuštanje prljavštine, umjesto da se u potpunosti oslanjaju na PSI. U suštini, čišćenje nereda. Što je veći GPM, brže će očistiti veće površine.

Perači pod pritiskom koji se koriste za komercijalni rad zahtijevaju veći GPM. Izvođači koriste posebne kemikalije za pomoć pri čišćenju, tako da moraju posvetiti više pažnje snazi ​​ispiranja i nabaviti komercijalni visokotlačni perač s velikim protokom vode.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

kako radi perač pod pritiskom

Kako radi perač pod pritiskom

Da li želite da znate unutrašnje funkcionisanje mašine za pranje pod pritiskom? Onda ste došli na pravo mjesto. U ovom blog postu, BISON će objasniti kako radi uređaj za pranje pod pritiskom i još mnogo toga.

Pročitajte više>

Srodni proizvodi

benzinski perač pod pritiskom 4
Električni uređaj za pranje pod pritiskom

električna mašina za pranje pod pritiskom

Električna mašina za pranje pod pritiskom je efikasno ekonomična mašina za pranje energije dizajnirana za čišćenje jako kontaminiranih

mašina za pranje pod visokim pritiskom 1
Dizel mašina za pranje pod pritiskom

čistač vode pod visokim pritiskom

Pregled Brzi detalji Tip mašine za čišćenje pod visokim pritiskom Stanje Novo mesto porekla Zhejiang Kina

visokotlačni perač
Usisavač pod pritiskom benzina

Perač najboljeg pritiska

Brzina ispiranja je 9L u minuti. Ovoj mašini za pranje pod pritiskom je potrebna samo voda za postizanje

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima