Početna / Vijesti

Možete li pokrenuti generator po kiši?

Možete li pokrenuti generator po kiši?

Sadržaj

U našem sve povezanijem svijetu, nestanci struje mogu biti više od neugodnosti; mogu poremetiti našu svakodnevnu rutinu i čak predstavljati sigurnosni rizik. Pouzdan generator je ključni igrač u ovim scenarijima, koji nudi pouzdan izvor energije tokom nestanka, posebno kada nastupi loše vreme.

Međutim, korištenje generatora nije tako jednostavno kao što se čini, posebno u lošim vremenskim uvjetima. Kiša, na primjer, predstavlja značajan rizik za siguran rad generatora. Ako ovisite o prijenosnom generatoru za rezervno napajanje, morate znati koje su sigurnosne opasnosti korištenje generatora po kiši ili vlažnom vremenu.

pokrenuti generator na kiši

Rizici rada generatora po kiši: sigurnost na prvom mjestu

Opasnosti od rada generatora po kiši

Važnost sigurnosti prilikom rada generatora, posebno u vlažnim uslovima, ne može se precijeniti. Neki specifični problemi povezani s radom generatora u nepovoljnim vremenskim uvjetima uključuju:

Strujni udar

Najneposredniji rizik je strujni udar. Kada generator radi, on proizvodi električnu struju. Ako kišnica dođe u kontakt sa generatorom, može postati provodnik za ovu električnu energiju.
Osiguravanje da je generator ispravno uzemljen može smanjiti rizik od strujnog udara. Najbolji način da to učinite je da instalirate prijenosni prekidač uzemljenja (GFCI). Međutim, čak ni najbolji GFCI neće ublažiti udarac ako stojite u lokvi dok koristite generator.

Kvar generatora

Voda ima potencijal da izazove kratki spoj u sistemu generatora. Ako voda uđe u unutrašnje komponente generatora, to može uzrokovati kvar kola, potencijalno nepopravljivo oštetiti generator ili uzrokovati njegov kvar na opasne načine.

opasnost od klizanja i pada

Osim električnih rizika, voda stvara dodatne opasnosti oko generatora. Vlažni uslovi mogu učiniti okolno područje klizavim, što rezultira nesrećama s klizanjem i padom. Ovi rizici se povećavaju kada imate posla sa teškom opremom kao što je generator.

Opasnost od požara

I dalje biste mogli biti u opasnosti čak i ako ste dovoljno pametni da zaštitite svoj generator. Generator neće dobiti dovoljno protoka zraka za efikasan rad bez adekvatne ventilacije, a može se čak i zapaliti.
Osim toga, generatori tokom rada proizvode ugljični monoksid, smrtonosni plin. Ako generator nije pravilno ventiliran – uobičajena pojava kada ljudi pokušavaju zaštititi generatore od kiše – to može dovesti do nakupljanja ovog plina.

Vodič korak po korak: Sigurno pokretanje generatora na kiši

generator u štitu

#1. Potrebna oprema za siguran rad:

  • Šator ili poklopac generatora: Oni su neophodni za zaštitu vašeg generatora od kiše i snijega. Obično su napravljeni od otpornih materijala za teške uslove rada, a istovremeno omogućavaju adekvatnu ventilaciju. Morate biti sigurni da poklopac savršeno odgovara vašem modelu generatora. Bilo da koristite poklopac generatora, nadstrešnicu koja se otvara, čelično kućište ili „uradi sam“ sklonište, uvijek biste trebali držati svoj generator zaštićen od vjetra i kiše. Sklonište treba da štiti generator odozgo i sa svih strana, omogućavajući adekvatan protok vazduha.
  • Vodootporne prostirke: Ove prostirke štite vaš generator od lokvi koje se mogu stvoriti ispod njega. Potražite prostirke napravljene od izdržljivog, neklizajućeg materijala za dodatnu stabilnost.
  • Produžni kablovi: Koristite samo produžne kablove za teške uslove rada predviđene za upotrebu na otvorenom. Uvjerite se da mogu podnijeti snagu generatora i da su dovoljno dugački da generator budu na sigurnoj udaljenosti od vašeg doma
  • GFCI posude: Utičnice za prekidanje strujnog kola (GFCI) su važna sigurnosna karakteristika. Oni prate količinu struje koja teče od živih do neutralnih žica i ako dođe do bilo kakve neravnoteže, isključuju strujni krug, efektivno prekidajući napajanje i sprječavajući potencijalni strujni udar ili požar.

#2. Pripremite svoj generator:

  • Provjerite priručnik: Svaki model generatora može imati posebna uputstva za upotrebu u vlažnim uslovima. Uvijek slijedite ove smjernice.
  • Gorivo: Napunite svoj generator gorivom prije kiše. Nikada nemojte dodavati ulje dok generator radi ili je vruć kako biste izbjegli rizik od požara.

#3. Odaberite pravu lokaciju:

  • Suha, visoka površina: Pronađite lokaciju koja je manje sklona poplavama. Ako je moguće, postavite generator na povišenu platformu kako biste izbjegli oštećenje vode.
  • Držite se dalje od kuće: Držite generator najmanje 20 stopa od vašeg doma kako biste spriječili ulazak ugljičnog monoksida u vaš životni prostor.
  • Pravilna ventilacija: Generatori bi trebali biti smješteni na otvorenom prostoru gdje izduvni plinovi mogu slobodno difundirati. Izbjegavajte postavljanje blizu prozora, ventilacijskih otvora ili klima uređaja.
  • Može se postaviti pokrivač ili šator: Postavite poklopac generatora ili šator prema uputama proizvođača. Uvjerite se da izduvni otvori nisu blokirani kako biste izbjegli pregrijavanje.

#4. Uključite generator:

  • Uključite generator: Nakon što je generator pravilno postavljen, uključite ga. Prije uključivanja uređaja uvjerite se da su sve veze bezbedne.
  • Nadgledajte generator: Pazite na generator dok radi. Provjerite ima li znakova pregrijavanja ili neobičnih zvukova.
  • Sigurnost na prvom: Nikada nemojte dirati generator mokrim rukama ili dok stojite u vodi. Isključite generator i isključite ga iz utičnice prije dopunjavanja goriva ili održavanja.
  • Držite se dalje od generatora: Što ste bliže generatoru tokom oluje, veći je rizik od strujnog udara. Trebali biste ostaviti malo prostora za uređaj dok radi.

Izbjegnite uobičajene greške pri pokretanju generatora po kiši

Pokretanje generatora po kiši može biti težak posao. Greške ne samo da mogu uzrokovati oštećenje generatora, već mogu predstavljati i ozbiljne sigurnosne rizike. Izbjegavajući ove uobičajene greške, možete koristiti svoj generator sigurno i efikasno na kiši. Evo nekoliko uobičajenih grešaka koje treba izbjegavati:

Zanemarite nivoe goriva

Ako vaš generator radi duži vremenski period, ključno je redovno provjeravati nivo goriva. Nestanak goriva može uzrokovati iznenadno zaustavljanje generatora, što može uzrokovati oštećenje jedinice i povezane opreme.

Ostavljanje generatora uključenog nepotrebno

Uvijek imajte na umu da isključite generator kada ga ne koristite. To će pomoći u uštedi goriva i produžiti vijek trajanja vašeg generatora.

Koristite generatore koji nisu otporni na vremenske uvjete u kišnim danima

Ako je moguće, odaberite generator dizajniran za vlažne vremenske uvjete. Ovi generatori imaju posebne karakteristike koje ih štite od vlage, čime se smanjuje rizik od strujnog udara.

Nepravilno uzemljenje

Pravilno uzemljen generator smanjuje rizik od strujnog udara. Prije upotrebe uvijek provjerite je li generator pravilno uzemljen.

Rad u zatvorenim prostorima

Pokretanje generatora u zatvorenom prostoru poput garaže ili podruma, čak i ako su vrata i prozori otvoreni, može uzrokovati trovanje ugljičnim monoksidom. Uvijek pustite generator vani i dalje od vrata, prozora i ventilacijskih otvora.

Pokrenite generatore samo kada je potrebno

U nekim slučajevima možda nećete moći izbjeći pokretanje generatora u teškim vremenskim uvjetima. Međutim, trebali biste izbjegavati nepotrebno pokretanje. Kad god koristite generator tokom oluje ili uragana, preuzimate određeni rizik i uvijek je mudro taj rizik svesti na minimum.

Nosite gumene rukavice i cipele sa gumenim đonom

Najveća opasnost od rada generatora po kiši je mogućnost strujnog udara, koji se može značajno smanjiti nošenjem izolacijskih gumenih rukavica i cipela s gumenim đonom.

Struja teče putem najmanjeg otpora, tako da želite biti sigurni da to nije vaše tijelo!

generator se smoči

Šta učiniti ako se generator smoči?

Čak i ako date sve od sebe da vaš generator ostane suh, neočekivane okolnosti ili nesreće mogu uzrokovati da se generator smoči. Iako ovo nije idealna situacija, postoje koraci koje možete poduzeti da je ispravite.

Isključite uređaj

Prvo i najvažnije, ako se generator smoči dok radi, jedinica se mora isključiti. Međutim, budite oprezni kada to radite i izbjegavajte dodirivanje generatora mokrim rukama.

Uvijek je pametno nositi izolacijske gumene rukavice kada radite sa električnom energijom kada je to moguće. Ne zaboravite da izvučete sve kablove za napajanje iz utičnice.

Osušite generator

Zatim morate dobro osušiti generator; postoji nekoliko načina da se to uradi. Najlakši način je korištenje vrućeg zraka iz grijača.

Možda ćete biti u iskušenju da koristite toplotni pištolj, ali to će vjerovatno otopiti plastiku na generatoru, pa je grijač bolji izbor. Druga opcija je feniranje generatora sa ventilatorom.

Ovo može potrajati, ali istovremeno možete ubrzati proces korištenjem više ventilatora.

Alternativno, ako vam ne smeta da pričekate neko vrijeme, možete ostaviti generator na suncu da se prirodno osuši. Naravno, ovo nije praktična opcija ako se nosite s olujom.

Provjerite generator

Provjerite ima li oštećenja, kao što su izlizane žice ili oštećenje vodom na kontrolnoj ploči ili drugim električnim komponentama.

Također, pazite na bilo kakve znakove korozije na generatoru, kao što je hrđa na metalnim dijelovima ili promjena boje električnih komponenti. Korozija može umanjiti performanse generatora i učiniti ga nesigurnim za upotrebu.

Ako se otkrije bilo kakvo oštećenje, nemojte koristiti generator i neka ga popravi kvalificirani tehničar.

Zaključak: Dajte prednost sigurnosti kada koristite generator na kiši

Zaključno, ključno je osigurati sigurnost prilikom rada vašeg generatora po kiši. Iako generatori mogu obezbijediti značajnu snagu tokom nepovoljnih vremenskih uslova, oni nisu potpuno vodootporni. Stoga, ako se očekuju obilne padavine, bilo bi mudro razmotriti korištenje alternativnih izvora energije.

Ove sigurnosne mjere, od redovnih provjera nivoa goriva do pravilnog uzemljenja, od rada na otvorenim prostorima do kontrole nivoa buke, važni su koraci za sprječavanje oštećenja generatora i osiguranje sigurnosti. Zapamtite, ovo su općenite smjernice. Vaš specifični model generatora može zahtijevati dodatne mjere opreza ili korake. Obavezno pogledajte uputstvo za upotrebu vašeg generatora za detaljne upute.

Stavljanjem sigurnosti na prvo mjesto i razumijevanjem potencijalnih rizika i načina na koji ih možete ublažiti, možete efikasno koristiti svoj generator u kišnim danima.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima