Početna / Vijesti

Vrste generatora

Vrste generatora

Sadržaj

generatori su jedan od najvažnijih električnih uređaja u današnjem svijetu. Prekidi napajanja mogu nastati iz različitih razloga, kao što su prirodne katastrofe, rasterećenje, sistemski kvarovi i infrastrukturni kvarovi.

Bez generatora, vaš svijet bi u ovom slučaju bio mračan. Bez poznavanja pojedinosti i svrhe svakog generatora, mogli biste potrošiti svoj teško zarađeni novac na pogrešan generator.

Ovaj članak će raspravljati o različitim vrste generatora i njihove primjene. BISON dubinski sagledava svijet generatora, istražujući različite tipove, njihove primjene, prednosti i ograničenja. Naš cilj je pružiti Vam znanje koje će Vam omogućiti da odaberete generator koji savršeno odgovara Vašim potrebama.

vrste generatora

Vrste generatora

Mnogo je različitih vrste generatora, svaki sa svojim prednostima, nedostacima i najboljom primjenom. Pogledajmo svaki tip generatora detaljno.

prijenosni generatori

Prijenosni generatori koji su mali, kompaktni i laki za nošenje često koriste benzin, propan kao gorivo jer su ti izvori goriva lako dostupni. Njihova mala veličina znači da se ovi generatori mogu lako skladištiti u vozilu ili držati u šupi ili garaži dok ne budu potrebni.

Na kampovanju, prijenosni generator može puniti mobilne uređaje, držati upaljena svjetla i uključiti peć nakon zalaska sunca. Međutim, ovi generatori žrtvuju snagu radi mobilnosti, tako da ne mogu proizvesti istu količinu energije kao veliki rezervni generatori. Njihova smanjena veličina i kapacitet znači da su prijenosni generatori pristupačniji. Prijenosni generatori su najbolji za kampiranje ili boravak u automobilu po kišnim danima.

inverter generatori

Generatori pretvarača mogu biti generatori za cijeli dom ili prijenosni generatori, ali različito proizvode električnu energiju. Standardni generatori generiraju jednofaznu snagu i ne mogu održavati stabilan tok struje. Inverterski generator proizvodi električnu energiju u tri faze, proizvodeći visokofrekventnu naizmjeničnu struju (AC), koja se zatim invertira u jednosmjernu struju (DC) i na kraju ponovo invertuje u stabilan AC izlaz.

Komplikovani proces pomaže u stvaranju čiste energije ili energije koja ostaje stabilna dok se koristi. Stoga je pogodan za osjetljive elektronske proizvode kao što su laptopi, mobilni telefoni itd.

Ovi generatori su poznati po svojoj efikasnosti, tihom radu i kvalitetu energije koju proizvode. Iako su inverterski generatori štedljivi i proizvode manje buke, oni su skuplji od svojih konvencionalnih kolega.

Standby ili rezervni generatori

Visoka cijena rezervnog ili rezervnog generatora čini ga prilično drugačijim od prijenosnog generatora. Dok se mali prenosivi uređaji mogu pokupiti, nositi ili spakovati u vozilo, rezervni generator je polutrajna karakteristika u kući – zauzima više prostora od standardne jedinice klima uređaja. Ovi generatori imaju veliki spremnik za gorivo i komercijalni motor koji štedi gorivo, što im omogućava da napajaju cijeli dom u hitnim slučajevima.

Standby generatori se automatski uključuju kada otkriju nestanak struje, osiguravajući neprekidno napajanje. Idealno za napajanje malih kabina ili rezervnih sistema za hitne slučajeve. Standby generatori su ponekad opremljeni WiFi vezom, omogućavajući korisnicima da prate status generatora putem mobilne aplikacije.

Osim troškova, glavni nedostatak rezervnih generatora je to što im je potrebno redovno održavanje kako bi se osiguralo da ostanu u funkciji u slučaju nestanka struje, što može biti skupo.

generatori prirodnog gasa

Generatori koji rade na prirodni plin spadaju u kategoriju rezervnih generatora, iako neki prijenosni generatori također rade na prirodni plin. Ovi generatori se obično koriste u domovima povezanim na vod prirodnog plina. Generatori prirodnog plina imaju mnogo niže stope emisije od dizel i benzinskih generatora, što ih čini odličnim izborom za napajanje u stanju pripravnosti za cijeli dom.

Generatori prirodnog gasa su izdržljivi i mogu trajati godinama uz redovno održavanje, ali početni troškovi ugradnje ovih sistema su relativno visoki. Još jedan nedostatak generatora prirodnog plina je to što su podložni klimatskim temperaturama, tako da možda nisu najbolja opcija za ljude koji žive u ledenim područjima. 

Oni su najprikladniji za ekološke kupce zabrinute za nivoe emisije zagađivača i ljude za rezervni generator za cijelu kuću. Iako su efikasni i manje zagađuju, generatori prirodnog gasa mogu biti skupi za instalaciju i održavanje.

Generator benzina

Generatori mogu raditi na različita goriva, ali benzin je najčešće gorivo za prijenosne i inverterske generatore. Poznati po visokom izlazu energije, benzinski generatori koriste se u različitim okruženjima, od stambenih do poslovnih. Njihove uobičajene primjene uključuju obezbjeđivanje struje u slučaju nužde tokom nestanka i napajanje građevinske ili vanjske opreme.

Benzinski generatori imaju relativno jednostavne kontrole i nisku cijenu, što ih čini idealnim za neiskusne operatere i kupce s ograničenim budžetom. S druge strane, takvi generatori imaju visoku stopu emisije i, na duge staze, koriste skuplje gorivo od propana, dizela ili prirodnog plina. Osim toga, ima kraći rok trajanja u odnosu na druge vrste goriva.

Generator sa dvostrukim gorivom od 2000 vati 6
gorivo na benzin i propan na električni pogon 39335164866

Dizel generator

Dizel agregati, kao što samo ime kaže, koristite dizel gorivo umjesto benzina. Većina generatora u ovoj kategoriji su rezervni generatori, ali postoje i neki invertori i prijenosni dizel agregati. Oni su robusni i pouzdani, što ih čini pogodnim za industrijsku primjenu i veće komercijalne objekte.

Generatori koji rade na dizel gorivo mogu pružiti efikasniju izlaznu snagu od benzinskih generatora. Kupovina dizel agregata ima i troškovne prednosti: budući da su dizel generatori štedljiviji od benzinskih generatora, dugoročno ćete trošiti manje na gorivo.

Ovi generatori mogu dobro raditi na niskim temperaturama ako su napunjeni zimskim dizelom. Niska temperatura sagorevanja dizela dovodi do manjeg opterećenja električnom motoru od benzina ili propana, što rezultira višim nivoom izdržljivosti i dužim vijekom trajanja za dizel generatore. Međutim, zapamtite da dizel generatori proizvode štetne emisije koje mogu biti otrovne ili štetne ako se udišu.

Dizel generatori su najbolji za ljude koji traže izdržljiv generator koji se lako održava.

Solarni generator

Solarni generatori koriste snagu sunca za proizvodnju električne energije. Oni pretvaraju sunčevu svjetlost u električnu energiju preko solarnih panela i pohranjuju je u bateriju za kasniju upotrebu. Neki solarni generatori imaju uklonjive ploče koje se mogu podesiti ili nagnuti kako bi bolje apsorbirali sunčeve zrake.

Savršeni za aktivnosti na otvorenom i područja s obiljem sunčeve svjetlosti, solarni generatori su održivi i ekološki prihvatljivi, ne proizvode buku ili emisije. Nedostatak ovih generatora je što ne rade kada je vani mrak i ne proizvode mnogo energije.

Iako je gorivo obnovljivo i besplatno, ugradnja solarnih generatora za cijelu kuću može biti vrlo skupa. Ovi generatori su odlični za kampiranje ili skladištenje u automobilu kao izvor napajanja u nuždi.

Oni su najprikladniji za ekološki osviještene kupce koji mogu priuštiti visoke troškove unaprijed. Također, za ljude koji traže prijenosni generator kojima ne treba puno rezervne energije.

Generator vodonika

Relativno novi na tržištu, generatore vodonika nije lako pronaći. Mašine rade na vodonik i dizajnirane su sa unutrašnjim gorivnim ćelijama koje pomažu u upravljanju potrošnjom goriva sistema. Neke prednosti kupovine vodoničnih generatora su da proizvode veću izlaznu snagu od drugih generatora i da su čvrsti i vrlo otporni na oštećenja od udara.

S druge strane, pošto postoji tako malo generatora vodonika na tržištu, oni nisu jeftini — i možda će biti potrebno malo potrage da pronađete onaj koji zadovoljava vaše specifične potrebe. Ipak, ovi uređaji su dovoljno efikasni i izdržljivi da ih vrijedi isprobati, a očekujemo da ćemo vidjeti sve više kompanija koje proizvode generatore vodonika u narednim godinama.

Najbolji su za domove ili poslovne objekte koji zahtijevaju neprekidno napajanje na udaljenim lokacijama i upotrebu u zatvorenom prostoru.

Druge vrste generatora

Postoje i druge vrste generatora kao što su industrijski, propan plinski generatori, AC generatori i DC generatori, svaki sa svojom specifičnom upotrebom i prednostima. Industrijski generatori se koriste u velikim operacijama gdje je potrebna značajna količina energije. Generatori plina na propan poznati su po svom čistom gorenju i dugom vijeku trajanja. AC i DC generatori se odnose na vrstu struje koju proizvode; AC generatori se obično koriste u kućama i poslovnim prostorima, dok se DC generatori obično koriste u automobilskoj industriji i aplikacijama za punjenje.

zaključak

U ovom sveobuhvatnom vodiču istražili smo različite vrste generatora, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i primjenama. Sada kada znate sve o generatorima, šta su, kako rade, njihovim tipovima i još mnogo toga, možete sa sigurnošću izabrati pravi generator. 

Ali prvo, morate procijeniti potrebe za energijom vašeg sistema. Na sreću, BISON vam može pomoći da procijenite vaše zahtjeve za najbolje rezultate. Kontaktirajte nas online ili nas pozovite na (+86) 178 2685 8437 da dobijete dublji uvid i kupiti odgovarajući tip generatora.

Najpopularnije objave

PITANJA?
KONTAKTIRAJTE NAS DANAS.

kupiti?

Related Posts

Srodni proizvodi

dizel generatorski set 2
Diesel generator

Dizel generatorski set

Snažni benzinski generator sa zračnim hlađenjem – parametar proizvoda Mjesto porijekla: Zhejiang, Kina (kopno) Brend

Ne možete dobiti dovoljno?

Pretplatite se na ekskluzivne ponude i novosti o novim dolascima